Politika

Napolitano: Podrška Crnoj Gori na putu ka EU i NATO

Izvor

On je naglasio da se Crna Gora nalazi na dobrom putu da postane zemlja kandidat za Evropsku uniju i da je izgledna perspektiva njene integracije u NATO.

Evropske i evroatlanske integracije samo mogu da pomognu konsolidaciji veoma složenog regiona kakav je Zapadni Balkan, ocijenio je italijanski predsjednik.

Napolitano je, kako je objavljeno na sajtu italijanskog predsjednika, izrazio veliko zadovoljstvo zbog posjete crnogorskog predsjednika, jer se, kako je rekao, radio o dvije prijateljske susjedne zemlje, koje veže istorija, ali i savremena potreba povezivanja kroz obostrani ekonomski interes.

Napolitano je konstatovao da Italija i Crna Gora imaju dobre i sadržajne odnose, a intenzivira se i ekonomska saradnja, posebno u oblasti energetike.

Crnogorski predsjednik je kazao da Italija postaje strateški partner Crne Gore na njenom daljem putu evropskih i evroatlanskih integracija i zahvalio na italijanskoj podršci.

Za ocjenu da u Rimu postoji pozitivno raspoloženje da Crna Gora do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u EU, Vujanović vidi potvrdu i u činjenici da je Italija pomogla i uspostavljanje vizne liberalizacije i dobijanje Upitnika Evropske komisije, kso i u dobijanju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP).

Vujanović je kazao skori susret premijera Đukanovića i Berluskonija u Rimu i kazao da će on biti u funkciji afirmacije dalje potrebe ekonomske saradnje dvije zemlje.

Vujanović, koji je u Rimu dočekan uz najviše državne počasti, pozvao je italijanskog kolegu da posjeti Crnu Goru, što je Napolitano prihvatio.

Dva predsjednika imala su i ranije susrete, ali je ovo prva zvanična posjeta predsjednika Crne Gore Italiji, nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

Vujanović će sjutra prisustvovati prijemu koji će se održati u Lateranskoj palati, povodom godišnjice zajednice Svetog Eđidija, koja je posvećena afirmaciji mira i dijaloga religija i kultura.

Portal Analitika