Crna hronika

Napad u zatvoru: Radulović se branio dok je Drecun ubadao

Dvadesetak minuta nakon što je pritvorenik Ranko Radulović sa još dvojicom pritvorenika izašao u redovnu šetnju u krugu spuškog zatvora 3. juna prošle godine u jutarnjim satima, Nikola Drecun je nasrnuo na njega zadajući mu nekoliko uboda makazama, koje je, kako se sumnja, prethodno ukrao iz ambulante. Drecun je, i nakon što se Radulović već povrijeđen našao na zemlji, nastavio sa napadima, zabilježeno je na video-zapisima, piše DAN.

Napad u zatvoru: Radulović se branio dok je Drecun ubadao Foto: Pobjeda
DanIzvor

Kamere koje pokrivaju zatvorski krug registrovale su dvadesetšestogodišnjeg Drecuna kako sa okrivljenima Mošom Paovićem, Nemanjom Zurovcem i Davorom Avdićem oko 10.20 silazi niz stepenice i prolazi pored spoljnih vrata koja vode na krug za šetnju br. 1, u kome se nalazio Radulović.

Na snimku se vidi kako Drecun u jednom trenutku izlazi iz kolone u kojoj su se nalazili i drugi okrivljeni i trčećim korakom izlazi kroz vrata tog kruga koja su bila otključana.

U nastavku snimka sa kamere koja pokriva ovaj dio zatvorskog kruga vidi se Radulović sa još dva pritvorenika. Drecun protrčava pored ova dva lica, s leđa prilazi Raduloviću i više puta rukom u kojoj je bio predmet zamahuje u njegovom pravcu.

Tada dolazi do sukoba između njih dvojice. Radulović u jednom trenutku pada na leđa, a Drecun i dalje nasrće na njega. Radulović se brani rukama i nogama, pokušavajući da ga odgurne od sebe. Potom se pojavljuju službenici zatvora, koji hvataju i odvode Drecuna.

Takođe, na snimku se vidi da su Zurovac, Paović i Avdić po dolasku u prizemlje istražnog zatvora zakoračili kroz rešetkasta vrata kako bi ušli u hodnik prizemlja, odnosno prišli dežurani, u kojoj se nalazio jedan od službenika zatvora.

Kada je taj službenik primijetio da je Drecun istrčao na krug za šetnju, pokušao je da prođe ove okrivljene i uputi se ka izlazu za krug, u čemu su ga oni sprečavali. Na snimku se vidi da ga neki od njih drže otpozadi za ruke u predjelu struka i vuku ga nazad ka dežurani. U tom momentu, kako piše u optužnici, koja još nije pravosnažna, oni djeluju sinhronizovano kako bi ostavili dovoljno vremena da Drecun istrči na krug za šetnju i ubije Radulovića.

Ročište za kontrolu optužnice protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića i ostalih okrivljenih, među kojima je i Drecun, ranije je odloženo na zahtjev njegovog advokata Marka Kovača, koji je od suda zatražio da mu se dostavi audio-video-snimak odbrane okrivljenog.

- Tražio sam da mi se dostavi čitav audio-video-snimak da bih pripremio odbranu. Saslušanje Drecuna je obavljeno u bolnici, odmah nakon operacije, jer je progutao neki metalni predmet i to odmah nakon što je izašao iz kome. Saslušan je, a nije prošlo ni 24 sata od operacije. Riječ je o drastičnom kršenju ljudskih prava - izjavio je advokat Kovač.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv kriminalne grupe Radovana Mujovića i Vasilija Rafailovića zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije te Petra Lipovine, Mitra Markovića, Filip Kneževića, Žarka Pejakovića, Lazara Nedovića, Aleksandra Ćetkovića, Boška Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka Zorića, Nikole Marića, Đurđevac Uroša, Filipa Bešovića, Gorana Rakočevića, Ivana Brnovića, Nikole Drecuna, Tjurđevac Aleksandra, Moša Paovića, Uroša Vučinića, Davora Avdića i Nemanje Zurovca zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Mujović i Rafailović su početkom 2017. godine, piše u optužnici, stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni-za svjedoke saradnike.

Nepažnja službenika ZIKS-a

Četvoricu pritvorenika povezanih sa „kavačkim klanom” Specijalno državno tužilaštvo tereti za stvaranje kriminalne organizacije, Drecuna terete i za pokušaj ubistva, a ostale za pokušaj ubistva u saizvršilaštvu.

Na teret im je stavljeno i krivično djelo ometanje službenog lica u vršenju službene radnje.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) ranije su saopštili da su utvrdili da je do incidenta došlo usled grube nepažnje službenika obezbjeđenja zaduženog za praćenje osoba koja borave na otvorenom prostoru.

Inače, Raduloviću se pred podgoričkim Višim sudom sudi po optužbi za stvaranje kriminalne organizacije.

Prema optužnici, njegova grupa je planirala više likvidacija, a među njihovim metama bili su i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić injegov sin.

Portal Analitika