Abiznis

Izvještaj dobio duplo negativno mišljenje

DRI: Nalazi iz revizije o završnom računu budžeta države predati SDT-u

Državna revizorska institucija dostavila je Specijalnom državnom tužilaštvu na ocjenu izvještaje o finansijskoj i reviziji pravilnosti završnog računa budžeta za prošlu godinu, na koje je dala duplo negativno mišljenje, potvrđeno je Portalu Analitika iz DRI. 

DRI: Nalazi iz revizije o završnom računu budžeta države predati SDT-u Foto: Foto: M. Babović/Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaji su dostavljeni SDT-u zbog karakteristika utvrđenih nepravilnosti.

DRI je, između ostalog, utvrdila da su za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića prošle godine kršeni brojni zakoni, da prilivi u budžetu nijesu prikazani u skladu sa zakonom, da novac nije preusmjeravan u skladu sa zakonskim procedurama...

Ministar finansija Milojko Spajić je diskreciono određivao limite potrošnje potrošačkih jedinica tokom šest mjeseci prošlogodišnjeg privremenog finansiranja, pa je pojedinim resorima odobrio više novca nego što je dozvoljeno.

On prema reviziji nije poštovao član 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koji ga obavezuje da potrošačkim jedinicama u periodu privremenog finansiranja odobrava 1/12 stvarnih izdataka iz prethodne godine.

To je, kako je utvrdila DRI, rezultiralo prekoračenjem dozvoljene potrošnje za 39 potrošačkih jedinica od ukupno 49,6 miliona eura.

 

DRI dala negativno mišljenje na prošlogodišnji budžet
0
DRI dala negativno mišljenje na prošlogodišnji budžet
17.10.2022 11:13

 

Portal Analitika