Zanimljivosti

Nakon više od 85 godina: SAD vratio Iranu drevne glinene tablice

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi potvrdio je da je iz Sjedinjenih Američkih Država u Iran vraćeno 3.506 Ahemenidskih glinenih tablica poslije više od 85 godina.

Nakon više od 85 godina: SAD vratio Iranu drevne glinene tablice Foto: EPA/Ilustracija
AJBIzvor

„Tokom putovanja u Njujork objasnili smo stav Irana u pravcu osiguravanja interesa i vrijednosti iranske nacije“, rekao je Raisi po dolasku u Teheran na kraju trodnevnog boravka u Njujorku, gdje je prisustvovao sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi agencija IRNA.

Aktivnosti iranskog Ministarstva za kulturnu baštinu i Ministarstva vanjskih poslova su, po njegovim riječima, rezultirali vraćanjem u zemlju velikog dijela iranske kulturne baštine.

„Vratili smo 3.506 tablica u zemlju, a ostatak će uskoro biti vraćen“, rekao je iranski predsjednik.

Ahemenidska monarhija bila je prva persijska monarhija koja je od 550. do 330. godine prije naše ere obuhvatala prostor Irana. Tablice koje su vraćene do sada su bile na Institutu za proučavanje drevnih kultura na Univerzitetu Čikago.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nikk_neregistrovani
23.09.2023. 21:05

Tad su bili napredniji no sad, žalosti. Tako ćemo i mi. Pošto su popovi zauzeli sve u državi za koju godinu ćemo bit taman svetosavska džamahirija na Balkanu

5
0