Svijet

Nakon Brexita: Britanija će morati da potroši šest milijardi dolara na granične procedure

Odbor navodi da je vlada procijenila kako će joj ova suma trebati za 13 glavnih mjera koje bi trebale da omoguće protok roba preko granice i za unapređenje sprovođenja tih mjera u budućnosti

Nakon Brexita: Britanija će morati da potroši šest milijardi dolara na granične procedure Foto: Reuters
Radio Slobodna EvropaIzvor

Vlada Velike Britanije će prema procjenama, nakon brojnih odgađanja, morati potrošiti najmanje šest milijardi dolara na sprovođenje graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije, prenosi Reuters.

Podsjetimo, Britanija je izašla iz Evropske unije 2016, ali tek ove godine je donijet zakon o graničnim kontrolama.

Prva faza koja podrazumijeva uvođenje dodatnih sertifikata stupila je na snagu 31. januara. Druga je počela 30. aprila uvođenjem fizičkih kontrola u lukama. Treća, uključuje deklaracije o bezbjednosti, predviđena je za 31. august.

Vlada je pet puta odgađala primjenu punih graničnih kontrola od isteka prelaznog perioda za izlazak iz Unije 31. decembra 2020. godine.

To je izazvalo nesigurnost poslovne zajednice, dodatke troškove vladi i lukama te povećalo rizike za biobezbjednost u Velikoj Britaniji.

Odbor navodi da je vlada procijenila kako će joj trebati šest milijardi dolara za 13 glavnih mjera koje bi trebale da omoguće protok roba preko granice i za unapređenje sprovođenja tih mjera u budućnosti.

Portal Analitika