Ostalo

Najveći heroji Olimpijskih igara u Londonu

Izvor

Im Dong Hjun

hjunok

Hronološki posmatrano, u prvi plan je najprije izbio jedan južnokorejski olimpijac. Im Dong Hjun sasvim zasluženo našao na ovoj listi, u discipline streljaštva.

Samostalno i ekipno, bio je dio novih svjetskih rekorda a pritom je gotovo slijep na jedno oko. Ništa manje herojski nije bio ni posljednji hitac italijanske reprezentacije, koja je završnom strijelom, tačno u centar, pobijedila SAD koje su do tog trenutka vodile sa devet krugova razlike.

Šiven Je

jeok

Kineska plivačica Šiven Je ima samo 16 godina, ali je u žižu interesovanja stigla jer je, iako veoma mlada, oborila svjetski rekord u trci na 400 metara mješovito. Bio je to dovoljan razlog da se o njoj priča kao o primjeru dopinga na djelu. U njenu odbranu stali su Britanci, čelni ljudi Svjetske anti-doping agencije, ali je ona ima odgovor - novo zlato.

Hamadu Đibo Isaka

isakaok


Veslačka nadmetanja umalo su ostala u sijenci jednog takmičara koji je posljednji stigao do cilja u svojoj trci. A bio je toliko drugačiji od ostalih rivala, da je za njega navijao čak i zvanični spiker na jezeru Dorni. Upoznajte Hamadua Đibu Isaku, jednog od istinskih junaka Igara.

Natalija Partika

patrikaok

Na Olimpijske igre stigla je bez jedne ruke. Nije joj to smetalo da ostvari pobjedu. Natalija Partika tako je ušla u istoriju olimpizma, ali i u srca mnogih. Sa pravom.

Ruta Meilutite

rutaok

Ako je Šiven Je blistala kao 16-godišnja plivačka zvijezda, šta tek reći o petnaestogodišnjoj Litvanki koja je doplivala do zlata? Ruta Meilutite priredila je pravu senzaciju u Londonu osvojiviši titulu u trci na 100 metara prsnim stilom.

Oskar Pistorijus

pitorijus

Oskar Pistorijus nema obje noge ispod kolena. Ipak, sa protezama, uspio je da se istrči olimpijsku normu, a onda je u Londonu napravio podvig: mimo svih očekivanja, prebrodio je kvalifikacije i plasirao se u polufinale. Njegova priča je drugačija od svih ostalih. I njegova volja.

Majkl Felps. Najtrofejniji olimpijac svih vremena. Mi ćemo ga pamtiti po čuvenom okršaju sa Čavićem na Igrama u Pekingu, kada su fotografije pokazivale jedno, a zvanično mjerenje vremena nešto sasvim drugo. Ipak, svijet će Felpsa sa pravom pamtiti kao najuspješnijeg među učesnicima Olimpijskih igara - pravo iz Londona otišao je u istoriju, sa 18 olimpijskih zlatnih medalja.

Jusein Bolt

boltok

Ono što je Felps u bazenu, to je Jusein Bolt na stazi. Samo je malo brži. Malo više. Fantastični Jamajčanin je u Londonu postavio novi olimpijski rekord u trci na 100 metara, drugo zlato osvojio je u nadmetanju na dvostruko dužoj distanci, a sjajan nastup na ovim Igrama okončao je učešćem u štafeti 4 x 100 koja je postavila novi svjetski rekord i prva prešla tu distancu za manje od 37 sekundi.

Sestre Moldovan

maldovanok

Sestre Nikolina i Olivera Moldovan su stigle do finala nadmetanja kajakašica u dvosjedu, što ne bi bilo ništa čudno da skoro čitav život nijesu vježbale u kanalu u Borči. Ne baš običnom kanalu. Punom žabokrečine, često, sa neuređenim obalama i jezivim prizorima u i oko vode. Naše heroine su se izdigle iz toga i, mimo svim zakonima logike, uspjele da se iz žabokrečine vinu do olimpijskog finala.

Danijel Đurta

djurtaok

Mađar Danijel Đurta je novi olimpijski šampion u plivanju na 100 metara prsnim stilom, ali je uradio nešto što drugi olimpijci nijesu: dao je svoju medalju da se napravi kopija, kako bi nju poslao - roditeljima tragično preminulog šampiona svijeta koji je bio glavni favorit da zlato osvoji i u Londonu.

Mantio Mičel

michelok

Malo je onih koji se riješe da nastupe kada su povrijeđeni, ali američki atletičar Mantio Mičel nije želio da razočara svoje kolege iz štafete. Iako mu je usred trke naprsla potkolenična kost, pretrčao je još 200 metara ne bi li predao štafetu sljedećem članu američke ekipe. Trčati sa slomljenom nogom, na Olimpijskim igrama... podvig za sva vremena.

Džulijus Jego

jegook

Mladi Kenijac Džulijus Jego stigao je do finala u bacanju koplja, što bi možda i prošlo nezapaženo da ovaj sport nije učio uz Jutjub snimke. Vježbajući sam, najprje sa običnim drvenim štapom, stekao je veliko poštovanje svoje okoline, a uz dva neobična učitelja stigao je i do londonskog finala.

(foto: sport.blic.rs)

Portal Analitika