Zanimljivosti

Najprodavaniji BMW-ov model dobija nasljednika

Tokom prošle godine najprodavaniji BMW-ov model bio je upravo X3 s više od 350.000 prodanih primjeraka.

Najprodavaniji BMW-ov model dobija nasljednika Foto: BMW
Portal AnalitikaIzvor

Upravo tako, X3 je pretekao i slavnu seriju 3. Stoga ne čudi što su Bavarci odlučili zadržati model u prodaji i staviti ga uz bok modelima Neue Klasse.

Novi X3 dolazi nakon sedam godina, a koristiće istu CLAR platformu. Uprkos tome vođa projekta Martin Delitz za Autocar kaže: "Rekonstruisali smo mnoge elemente, uključujući šasiju, kako bismo osigurali još širi raspon voznih karakteristika i dodatnu udobnost vožnje. Električna arhitektura takođe je nova, što nam omogućava da ponudimo djelotvornije opcije pogona i naprednije sisteme pomoći u vožnji."

Biće to i prvi model s novom nomenklaturom, koja više ne koristi slovo "i" uz ime benzinskih modela. Dizelaši će, ipak, zadržati "d", a plug-in hibridi "e".

Da, novi X3 nudiće sve vrste pogona, a u ponudi će ići od xDrive 20(d) sve do M50 verzije, jedine sa šest cilindara. Kad je, ipak, hibrid u pitanju, on dobija veću bateriju od 18.9 kWh, a s njom i povećani električni doseg. Naravno, naknadno će doći i X3 M, a svi će se moći pohvaliti aerodinamičnijom formom s manjom visinom i većom širinom.

Duži, ali niži

S 4755 mm dužine i 1920 mm širine, X3 je narastao za 42 mm odnosno 23 mm. Visina mu je, međutim, smanjena s 1.676 mm na 1.660 mm. Uprkos produženju, međuosovinski razmak ostaje 2.865 mm, ali su prednji i stražnji tragovi točkova nešto širi.

Povećanje krutosti, veći trag točkova i vješanje osiguraće bolje vozne osobine u odnosu na aktuaenu generaciju, prenosi Index. 

Portal Analitika