Svijet

Učestvuje u vježbama

Najnapredniji američki nosač aviona krenuo u prvu misiju

USS Gerald Ford, najnoviji i najnapredniji američki nosač aviona, krenuo je na svoj prvi zadatak.

Najnapredniji američki nosač aviona krenuo u prvu misiju Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Nosač aviona je isplovio iz Norfolka u Virginiji kako bi se priključio vježbama saveznika iz Sjeverne Amerike i Evrope. Riječ je o prvom nosaču aviona koji je dizajniran u posljednjih više od 40 godina, tvrdi Američka mornarica. Rad na nosaču aviona je počeo u novembru 2009. godine, a riječ je o prvom primjerku iz klase Ford. Američka mornarica trenutno radi na još dva nosača iz klase Ford, a to su USS Kennedy i USS Enterprise, prenosi CNN.

Novi američki nosač ima naprednu tehologiju te gotovo trostruko veću električnu snagu u poređenju s nosačima klasi Nimitz, a koristi elektromangnetni sistem lansiranja aviona, odnosno EMALS. Ovaj sistem koristi električnu energiju za lansiranje aviona s nosača umjesto prethodnog sistema parnog katapulta. Sistem stvara manji stres na avion prilikom lansiranja, a takođe skraćuje vrijeme između lansiranja. Osim toga, opremljen je dvopojasnim radarom koji je zapravo najnapredniji radarski sitem. To je jedini nosač napredne klase s ovom vrstom radara.

USS Gerald Ford i njegova grupa će djelovati sa saveznicima i partnerima u Atlantiku i Sredozemnom moru, a misija će biti kraća od standardnih šest mjeseci.

U vježbama će učestvovati SAD, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Španija i Švedska.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.