Društvo

Zvanično otvorena ribolovna sezona u NP Biogadska gora: Najmlađi ribolovac osmogodišnji Andrija

Oblačnog 1.maja, prodate 54 ribolovne dozvole koje več godinama koštaju 20 eura dnevno. Nije bilo besplatnog ulaza za stanovnike Kolašin, Mojkovca i Berana


Zvanično otvorena ribolovna sezona u NP Biogadska gora: Najmlađi ribolovac osmogodišnji Andrija Foto: Pobjeda/Dražen Drašković
PobjedaIzvor

Dolaskom u samo prvomajsko svitanje nekoliko ribolovaca, zvanično je otvorena ribolovna sezona u NP Biogradska gora. Uprkos atraktivnoj turističkoj, ugostiteljskoj, ekološkoj, edukatovnoj ponudi – ribolov je već decenijama razlog zbog kojeg se namjerno kreće ka Biogradskom jezeru.

Kako nam je rekao Mile Rnković šef Službe zaštite u NP Biogradska gora, prvog dana su prodate 54 ribolovne dozvole čija je dnevna cijena već godinama 20 eura.

„Zadovoljni smo prvomajskom posjetom s obzirom na meteo uslove. Više oblaka,malo sunca uz neku stalnu prijenju kiše. Sa kompletnom infratsrukturom smo spremno dočekali prvomajske izazove u prašumi jer je Park otvoren polovinom aprila. Takođe je puna pažnja posvećena i ribolovnom fondu Biogradskog jezera kroz redovna poribljavanja. Mislim da će ribolovci imati priliku da u narednim mjesecima uživaju pored plavetnila Biogradske vod“, kazao je Mile Rnković.

Na otvaranju ribolovne sezone, bilo je dosta i onih veterana koje su predvodili Radomir Minić, Bracan Šćepanović, Brano Rakočević, Dragan Obrenović, bilo je i srednje generacije ali je zabilježeno da je najmladji ribolovac bio Andrija Rakočević. Sa osam godina je „upio“ sve savjete od oca Kića i ponosno“izvukao“ pastrmku iz Biogadskog jezera. Pored ribolovaca, prašumu 1.maja nijesu zaboravila ni „stara društva“ iz Kolašina, Mojkovca, Bijelog Polja koja su se družila uz orgaanizovanje roštilja.

Kao što je i najavljeno juče nije bilo blokade saobraćaja kod Kraljevog kola. Organizacioni odbor grupe građana iz Mojkovca je odustao zbog dogovora kojeg su imali sa menadžmentom JP NPCG oko svoja dva zahtjeva – besplatnih ulaznica za građane Kolašina, Mojkovca i Berana i povratak „vozića“ za vožnju od Kraljevog kola do Biogradskog jezera. Predstavnik organizacionog odbora Miodrag Kalezić nam je kazao da je iznenađen i razočaran što su se stanovnike tri grada 1.maja, naplaćivale ulaznice.

„Dogovoreno je da se ulaznice od 1.maja ne naplaćuju. Mi smo odustali od bojkota. Ipak,ulaznice su se naplaćivale uprkos dogovoru. Protestovao sam kod menadžemta JP NPCG sa kojim sam prethodno imao dogovor. Kazano mi je da će u četvrtak biti organizovan sastanak sa predsjednicima opština, direktorima turističkih organizacija i mi smo pozvani. Mislim da građani Kolašina, Mojkovca i Berana zaslužuju da imaju besplatan ulaz u NP Biogradska gora“, istakao je Miodrag Kalezić.

Portal Analitika