Region

"Trajna posvećenost teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH"

Najavljeni preleti američkih bombardera iznad BiH

Dva američka bombardera B-1B Lancer izvršiće niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini (BiH) 30. maja.

Najavljeni preleti američkih bombardera iznad BiH Foto: US Air Force
RSEIzvor

Višenamjenski bombarder B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Dva koji će preletjeti preko BiH stacionirani su u britanskoj bazi RAF Fairford.

Ova akcije je znak čvrstog partnerstva između Sjedinjenih Država i Oružanih snaga BiH (OSBiH) i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH, saopšteno je iz Ureda za informisanje Američkih zračnih snaga u Evropi i Africi.

"Obilježavamo trajnu vezu između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine", izjavio je general James Hecker iz Zračnih snaga SAD i komandant američkih zračnih baza u Evropi, zračnih snaga u Africi i Zajedničke zračne komande NATO saveza.

Ovaj prelet, naveo je, "pokazuje našu posvećenost izgradnji snažnih bilateralnih odnosa i dokaz je naših zajedničkih vrijednosti i ciljeva".

"Saradnjom i razumijevanjem gradimo put ka budućnosti mira, sigurnosti i prosperiteta u regionu", rekao je američki general.

Bombarderi će preletjeti Sarajevo, ali će se ta dva bombardera B-1B moći vidjeti u cijeloj zemlji.

Pored ovog događaja, letjelice će također učestvovati u zajedničkom vojnom događaju u blizini Tuzle koji će uključivati angažman Zajedničke taktičke zračne kontrole OSBiH i Specijalnih snaga Vojske SAD.

Ovaj događaj prirodni je nastavak naprednih bilateralnih obuka na principu vojska-vojsci, saopšteno je iz američke komande, uz ogradu da let može biti otkazan zbog vremenskih uslova ili zahtjeva vezanih za vojnu misiju letjelica.

Bombarderi B-1B stacionirani su u bazi RAF Fairford, Ujedinjeno Kraljevstvo, u sklopu najnovijeg ciklusa operacije Udarna grupa bombardera (Bomber Task Force).

Misije u sklopu ove operacije omogućavaju vazduhoplovnim snagama da kontinuirano provode hitne operacije širom svijeta s ciljem održavanja globalne stabilnosti i sigurnosti, istovremeno omogućavajući jedinicama da se upoznaju sa operacijama u raznim regionima.

Avion B-1B je teški bombarder velikog dometa koji od svih letjelica u vazduhoplovstvu može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila.

Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
z zastrasivanje_neregistrovani
30.05.2023. 10:13

Za pretpostaviti je da ce letjeti iznad RS u brisucem letu i simulirati bombardovanje . Ako nije Milorad nesto donio iz Moskve .

0
0
N Nas_i_Nato_300_miliona_neregistrovani
29.05.2023. 18:25

Naši bombarderi.

6
3
s susjedHR
29.05.2023. 18:19

Puna podrška cjelovitoj BiH iz Hrvatske! Nitko ne želi u Hrvatskoj Srbiju do rijeke Une!

9
4
k komšija_CG_neregistrovani
29.05.2023. 18:32

@susjedHR Znamo da ne želite Srbe, inače ne biste protjerali njih oko 250 000. Ništa novo nijesi rekao, a i zaboravio si da u BiH, koja kažeš ne želi Srbiju ili Srbe već žive Srbi koji čine skoro polovinu stanovništva.

4
9
s susjedHR
29.05.2023. 18:50

@komšija_CG_neregistrovani pa prorjertat ćemo opet 220.00, tko god napadne Hrvatsku... Ono što sye radili 4 godine po Hrvatskoj to vam je zadnje! Sljedeci rat ce biti na vašem teritoriju..

5
5
H Hunter6
30.05.2023. 17:08

@susjedHR Ako zelimo da budemo precizni i da govorimo samo istinu, niko nije protjerao te Srbe nego su im njihovi politicari naredili da kupe prnje iz Hrvatske zbog njihove koordinacije sa Slobodanom Milosevicem. To je bio stvarni razlog, bez obzira na njohovu kuknjavu i cmizdrenje. Ti Srbi su otisli, svojom voljom iako su im Hrvati garantovali sigurnost , ako nijesu okrvavili ruke, naravno, nakon munjevitog i brilijantnog strategijskog i taktickog poraza od strane superiorne hrvatske vojske. Sve ostalo je cetnicka propaganda.

1
0