Ostalo

Smatraju da je osvojio zbog uspjeha iz 2022. godine

Nagrada za Mesija izazvala polemike, Francuzi stali na Đokovićevu stranu

Ove sedmice je slavni časopis Time dodijelio nagrade za 2023. godinu, a mnogo polemike izazvalo je to što je nagrada za najboljeg sportistu otišla u ruke Lionela Mesija.

Nagrada za Mesija izazvala polemike, Francuzi stali na Đokovićevu stranu Foto: Ballon d'Or (X)
Klix.baIzvor

Vjeruje se da je Messi ovu nagradu Timea dobio zbog osvajanja Svjetskog prvenstva s reprezentacijom Argentine, ali do tog podviga je došao u 2022. godini, krajem decembra.

Zbog tog istorijskog uspjeha je nedavno Mesi dobio i Zlatnu loptu, no ona se odnosi na sezonu 2022/23.

Time ovu nagradu dodjeljuje tek u posljednje tri godine, a zbog ovakve odluke sada većina ljubitelja sporta već sumnja u njenu vjerodostojnost.

Zasmetala je ovakva odluka vodstva časopisa Time i Francuzima, a poznati specijalizovani teniski portal welovetennis.fr posvetio je cijeli tekst ovoj temi.

Francuzi su stali na stranu Novaka Đokovića i tvrde da je srpski teniser morao dobiti ovu nagradu jer je osvojio tri od četiri Grand slam turnira sezone i porušio brojne rekorde.

"Nećemo plakati i kovati zavjere te dovoditi u pitanje talenat Lionela Mesija, ali isto tako možemo reći da Novak Đoković zaslužuje malo više poštovanja tako poznatog časopisa za sve što postiže", piše pomenuti sajt.

"Mesi je s Argentinom osvojio istorijsku zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 2022. godine, ali sve ima svoje granice i sada imamo pravo sumnjati u vjerodostojnost ove Timeove nagrade", dodaju Francuzi.

Portal Analitika