Turizam

Nacionalna turistička organizacija očekuje značajniji broj turista iz Slovenije u narednom periodu

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore intenzivirala je promotivne aktivnosti na tržištu Slovenije u cilju privlačenja većeg broja turista sa ovog tržišta. 

Nacionalna turistička organizacija očekuje značajniji broj turista iz Slovenije u narednom periodu Foto: NTO
Portal AnalitikaIzvor

Jedna od aktivnosti NTOCG je organizacija studijske posjete turoperatora iz Slovenije, koji trenutno borave u Crnoj Gori i koji su imali priliku da na poslovnoj B2B radionici koja je organizovana u Budvi održe sastanke sa predstavnicima turističke privrede Crne Gore. 

Na radionici je, osim predstavnika slovenačkih turoperatora Držina Krumpak, INTOURS DMC, KOMPAS, Ojla, Slo Toursi Galileo 3.000 prisustvovalo oko pedeset predstavnika hotela i agencija iz Crne Gore, kao i predstavnici nacionalne avio kompanije Air Montenegro. 

Ministarka savjetnica u Ambasadi Slovenije u Crnoj Gori, Petra Gradišek kazala je da je posjeta slovenačkih turoperatora vrlo važna i izuzetno korisna za Crnu Goru i Sloveniju.

"Slovenija i Crna Gora su već prepoznate kao turističke zemlje i imaju razvijen morski, planinski i seoski turizam", rekla je Gradišek.

Ona je proučila da se da nada će radionica doprinijeti jačanju turističke prepoznatljivosti obje zemlje.

Gradišek je kazala da u Sloveniji Crnu Goru gledaju kao predivnu zemlju i dodala da prostora za napredak u turizmu svakako ima.

Edvard Masnec iz slovenačke turističke agencije Ojla kazao je da Crna Gora ima dosta lijepih krajeva, ima more i planine i sve je blizu jedno drugog.

!Prvo čime su nas u Crnoj Gori privukli to je hrana, zatim to što nema velikih jezičkih barijera, a koliko čujem sada je dva puto sedmično uspostavljena avio linija Podgorica - Ljubljana", rekao je Masnec.

On je kazao da se nada da će ljudi iz Crne Gore sada više putovati u Sloveniju. 

Kada je u pitanju radionica, on je rekao da je upoznao dosta interesantnih partnera iz Crne Gore.

"Imate nekih novih sadržaja, hotela i sve napreduje", zaključio je Masnec.

Matej Pajnik iz slovenačke turističke agencije Galileo 3.000 kazao da je došao u Crnu Goru da vide nove stvari.

"Uglavnom smo radili na primorju, ali su nam sada kolege iz NTOCG pokazale i druge djelove Crne Gore", rekao je Pajnik.

Crna Gora je, kako je naveo, dosta slična Sloveniji jer se za pola dana može doći na planinu sa mora.

"Nadam se da će većina Slovenaca prepoznati Crnu Goru kao dobru destinaciju", poručio je Pajnik.

On je rekao da je izuzetno zadovoljan zbog radionice.

"Vrlo mi je drago što su kolege iz Crne Gore u ovolikom broju došle danas i što znaju da su Slovenci dobri gosti koji vole vašu zemlju", kazao je Pajnik.

Šef prodaje kompanije Air Montenegro Dejan Pižurica kazao je da je radionica pozitivna stvar pogotovo u vremenu koronavirusa, jer je sada potrebno okrenuti se regionu.

"Treba se okrenuti više tržištima koja su nam dostupna i definitivno je pravi potez bio organizovati B2B radionicu gdje možemo da stupimo u direktni kontakt su turoperatorima i agencijama", ocijenio je Pižurica.

Samim tim, kako je istakao, očekuju nove goste iz Slovenije.

"Letove za Ljubljanu iz Podgorice imamo do 15. juna, a onda do 15. septembra iz Tivta", podsjetio je Pižurica.

On je kazao da su generalni zadovoljni sa brojem turista koji iz Slovenije.

"Očekivali smo ipak da u periodu postsezone i sada već zimske letovi budu puniji, ali svakako da ćemo dati sve od sebe da promociju Crne Gore u Sloveniji realizujemo kako treba", poručio je Pižurica. Dodaje da očekuje da će se sljedeće godine, ako dozvoli epidemiološka situacija, broj letova prema Sloveniji povećati.

Direktor prodaje u hotelskoj grupaciji Casa del Mare Milena Milić kaže da je njeno iskustvo da se radionice kada turoperatori dođu u Crnu Goru pokažu najbolje.

"Na licu mjesta možemo da razmijenimo kontakte, mišljenja i zajednički uvidimo da li je moguća potencijalna saradnja", kazala je Milić.

Ona ja napomenula da je situacija solidna kada su u pitanju gosti iz Slovenije, posebno jer su uspostavljene avio linije dva puta sedmično.

"Tržište Slovenije svakako može da bude interesantno i u sezoni i u postsezoni", zaključila je Milić.

Turoperatori iz Slovenije tokom boravka u Crnoj Gori imaju priliku da se upoznaju sa atraktivnim lokacijama za odmor u Podgorici, Nikšiću, Plavu, Gusinju, Baru, Budvi, Kotoru i Tivtu. Pored obilska turističkih lokaliteta, poseban akcenat stavljen je i na kulturu, tradiciju, istoriju i gastronomiju navedenih područja. 

Ova studijska posjeta se ralizuje uz podršku nacionalne avio kompanije Air Montenegro, hotelaCUEi Ramadai lokalnih turističkih organizacija Podgorice, Nikšića, Gusinja, Plava, Tivta, Kotora i Bara. 

Portal Analitika