Crna hronika

Načelnik cetinjske policije: Osjećam moralnu i profesionalnu odgovornost

Načelnik Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Igor Popović rekao je osjeća punu moralnu i profesionalnu odgovornost zbog bezbjednosne situacije u tom gradu.

Načelnik cetinjske policije: Osjećam moralnu i profesionalnu odgovornost Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

On je pozivao sve državne organe, shodno nadležnostima i ovlašćenjima da prepoznaju izazove i rizike koje nosi sa sobom organizovani kriminal i da daju odgovore kroz efikasne krivično – pravne i druge postupke i oštriju kaznenu politiku prema bezbjednsono interesantnim licima i članovima organizovanih kriminalnih grupa.

Popović je rekao je da je prošle godine u tom gradu registrovano 117 krivičnih djela. Po nepoznatom izvršiocu registrovano su 62 krivična djela, od kojih su rasvijetljena 53 ili 85 odsto.

“U navedenom periodu službenici Odjeljenjenja bezbjednosti Cetinje su samoinicijativno, postupajući po planskim preventivnim aktivnostima, preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti i u saradnji sa Osnovnim državnim tužilštvom, Osnovnim sudom u Cetinju, i aktivnostima usmjerenim na pronalaženju i sprječavanju neovlašćenog držanja vatrenog oružja, uspjeli pronaći i privremeno oduzeti: 77 komada vatrenog oružja, 4358 komada municije različitog kalibra, 202 komada minsko eksplozivnih sredstava od kojih jednu improvizovanu eksplozivnu napravu namijenjenu za izvršenje teških krivičnih djela, kao i jedan ručni raketni bacač takođe namijenjen za izvršenje teških krivičnih djela”, rekao je Popović.

Od pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica oduzeto je 14 komada vatrenog oružja, jedna improvizovana eksplozivna napravu, 276 komada razne vrste municije i šest komada ostalog oružja.

Službenici OB Cetinje su u prethodnoj godini, za najteža krivična djela, protiv osam osoba (bezbjednsno interesantnih lica i pripadnika organizovanih kriminalnih grupa), podnijeli odgovarajuće krivične prijave, i to, za krivično djelo teško ubistvo i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

On je podsjetio da je rasvijetljeno ubistvo Bogdana Milića u veoma kratkom roku, a izvršioci su uhapšeni.

Službenici OB su protiv još tri osobe podnijeli krivične prijave zbog počinjenih teških krivičnih djela, i to: teško ubistvo, ubistvo, teška tjelesna povreda,protivpravno lišenje slobode, teška krađa, iznuda, zelenešenje i nedozvoljena trgovina.

Krivične prijave su još podnijete protiv tri bezbjednosno interesantna lica za krivična djela zelenašenje i teška krađa, posjeća Popović.

“Iz oblasti Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga registrovane su 22 zaplijene droge, u izvještajnom periodu registrovano je ukupno osam prekršaja a protiv osam lica su podnešene prekršajne prijave, podnešeno je i sedam krivičnih prijava protiv sedam lica”, kazao je on.

U vremenskom periodu od 1 janura do 1 marta 2020 godine registrovano je ukupno 14 krivičnih djela.

Po nepoznatom izvršiocu registrovano je šest krivičnih djela, od kojih su rasvijetljena četiri ili 67 odsto. Službenici OB Cetinje su oduzeli: šest komada vatrenog oružja, (od čega pet komada u ilegalnom posjedu), ručni raketni bacač (zolja), ručnu bombu, 444 komada municije različitog kalibra, šest komada kapisli sa detonatorom i devet komada ostalog oružja. Jedan ručni raketni bacač (zolja), kao i automatska puška su bili namjenjeni kako se sumnja za izvršenje teških krivičnih djela.

Od pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica oduzeto je četiri komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu, dva pištolja, jedan ručni raketni bacač (zolja) i automatska pušku.

U izvještajnom periodu, za najteža krivična djela, podnijeli su protiv bezbjednosno interesantnog lica, pripadnika organizovane kriminalne grupe, krivičnu prijavu, i to za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Zbog ilegalnog pojedovanja dva komada vatrenog oružja protiv bezbjednosno interesantnog lica podnešena je krivična prijava za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Takođe, za slučaj pronalaska ručnog raketnog bacača i automatske puške, nakon procesuiranja lica kod kojih je pronađeno ovo vatreno oružje, zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, izostala je adekvatna reakcija pravosudnih organa, te su procesuirana lica puštena da se u daljem toku postupka brane sa slobode iako je oduzeto oružje od članova organizovanih kriminlanih grupa i postojala je realna mogućnost da bude iskorišćeno za izvršenje najtežih krivičnih djela”, rekao je on.

Na Cetinju su ubijeni Andrija Gazivoda i Pera Muhadinović u veoma kratkom vremenskom periodu.

“Ovom prilikom napominjem da su nosioci aktivnosti u borbi protiv svih oblika organizovanog i teškog kriminala u operativnom, istražnom i procesnom smislu, nadležni specijalizovani sektor u Upravi policije i Specijalno državno tužilaštvo u tužilačkoj organizaciji, kao i druge organizacione cjeline Uprave policije na lokalnom i državnom nivou u preventivno kontrolnom smislu. Svi kapaciteti Uprave policije, su nakon počinjenih krivičnih djela, angažovani na identifikaciji počinioca ovih djela”, rekao je on.

Portal Analitika