Abiznis

Investitori poručuju da se na gradilištima i dalje radi, ali uz poštovanje preporuka i mjera Vlade

Nabavka materijala otežana, ugrožena stabilnost kompanija

Negativni efekti zbog aktuelne situacije izazvane koronavirusom će se svakako odraziti na rokove izgradnje i na finansijsku stabilnost građevinskih kompanija, a u kojoj mjeri, to zavisi od toga koliko će potrajati ova situacija, saopšteno je Pobjedi iz pojedinih građevinskih kompanija.

ilustracija Foto: Pobjeda
ilustracija
PobjedaIzvor

Crnogorski građevinski investitori poručuju da se ponašaju odgovorno i poštuju sva pravila i odluke koje je izrekla Vlada u cilju borbe protiv korona virusa i da im je prioritet zdravlje radnika.

Predstavnici najznačajnijih crnogorskih građevinskih kompanija, koji su u ovom trenutku željeli da daju izjavu Pobjedi, naveli su da imaju dovoljno radne snage i zaliha materijala na gradilištima, ali upozoravaju da je nabavka materijala otežana, što se u budućnosti može odraziti na dinamiku gradnje.
Iz kompanije ,,Čelebić” navode da se radovi na njihovim objektima ovih dana, usljed aktuelne situacije izazvene korona virusom, obavljaju smanjenim kapacitetom i usporenom dinamikom.
- Negativni efekti će se svakako odraziti kako na rokove tako i na finansijsku stabilnost. U kojoj mjeri, to zavisi od toga koliko će potrajati ova situacija – kazali su predstavnici kompanije ,,Čelebić”.
Oni naglašavaju da im je cilj da održe poslovanje na neophodnom minimumu kako bi, nakon što se situacija stabilizuje, mogli nastaviti sa radom, održati firmu finansijski likvidnom i zaposlenim obezbijedti plate.
- Sa druge strane prioritetno je da sačuvamo zdravlje svih naših radnika i partnera i aktivnosti po tom pitanju su trenutno najvažnije – ističu predstavnici ,,Čelebića”.

Prema njihovim riječima oni su kao ozbiljna i odgovorna kompanija, a shodno nastaloj situaciji, preduzeli neophodne i preporučene korake.
Iz kompanije ,,Čelebić” navode da su i pored zatvaranja hotela u Podgorici, svih ugostiteljskih objekata brenda Terminal i dva tržna centra (Siti mol i Bazar) redukovali i na preporučeni minimum aktivnosti na gradilištima, pritom vodeći računa o poštovanju mjera Vlade, bezbjednosti zaposlenih i svih njihovih partnera.

- Budući da funkcionišemo minimalnim kapacitetima, u administrativnom dijelu uglavnom od kuće, prema važećim preporukama, za smanjeni obim posla na gradilištima imamo dovoljno radnika. Nabavka potrebnog materijala je otežana što je i očekivano u ovakvoj situaciji – kazali su iz ,,Čelebića”.

Iz kompanije Cijevna komerc navode da pomno prate novonastalu situaciju i ponašaju se odgovorno u skladu sa uputstvima i naređenjima Vlade.
- Trenutno su sva naša gradilišta aktivna uz određene preduzete mjere zaštite. Neozbiljno bi bilo najavljivati bilo kakva odlaganja i ,,pauziranja" u vremenu kada se mjere mijenjaju na dnevnom nivou, ali ono što možemo zasigurno reći je da će Cijevna komerc u potpunosti ispoštovati sve te mjere – saopšteno je iz te kompanije.

Predstavnici ove kompanije podsjetili su da se sve građevinske firme u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina bore da obezbijede kvalitetnu radnu snagu, koja dolazi iz uglavnom inostranih zemalja.
- Širok spektar podizvođača koji rade za našu firmu zapošljavaju strance. Za sada je većina tih ljudi u Crnoj Gori i nesmetano obavljaju svoja zaduženja.

Postoje i oni kojima je ulazak onemogućen zbog trenutne zdravstene situacije ali se trudimo da se to ne reflektuje na dinamiku izvođenja na našim projektima – poručuju predstavnici Cijevne komerc.
Oni su naveli da ova kompanija ne uvozi sirovine neophodne za svoju proizvodnju.
- Mi kupujemo te proizvode od lokalnih preduzeća, koja uglavnom tu robu uvoze kao što su na primjer cement, željezo, aditivi i ostali građevinski proizvodi. Imamo uvjerenja i nadu da će promet roba nastaviti da se odvija nesmetano i da neće ugroziti našu proizvodnju i dinamiku – kazali su iz Cijevne komerc.

Predstavnci Bemaksa navode da ova kompanija, kao društveno odgovorna firma, poštuje sva pravila i odluke koje je izrekla Vlada u cilju borbe protiv pandemije korona virusa.
- Nadamo se da će se izrečene mjere poštovati kako ne bi došlo do pooštrenih mjera zatvaranja gradilišta, kao što su neke druge grane privrede zatvorene kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu. Kompaniji Bemaks je cilj da radove na ugovorenim objektima završi prije roka tako da možemo reći da za sad ne kasnimo sa radovima na ugovorenim objektima – rekli su predstavnici te kompanije, koja je i glavni podizvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar - Boljare.

Oni su naveli da imaju zalihe materijala sa kojima bez problema mogu da rade narednih mjesec dana.
- Dinamika na gradilištima umnogome zavisi od dopreme materijala, a imajući u vidu da se situacija mijenja na dnevnoj osnovi, nijesmo sigurni kako će se to odraziti na dinamiku u budućnosti – upozoravaju iz Bemaksa.
Prema riječima predstavnika Bemaksa ovoj kompaniji je na prvom mjestu zdravlje svojih uposlenih, dok su profit firme i zarada na drugom mjestu.
- Što se tiče radne snage tu nemamo problema. Nastojimo da završimo već ugovorene poslove. Ovdje je potrebno napomenuti da ne uzimamo nove poslove i ne počinjemo novo ugovorene poslove jer nijesmo sigurni kakva će biti situacija u nekom narednom periodu – naglasili su predstavnici Bemaksa.

Nedostatak bitumena može stopirati asfaltiranje

Iz kompanije Bemaks ističu da se problem dopreme materijala najviše odražava na dopremu armature, blokova i bitumena (za proizvodnju asfalta). - Fabrike od kojih nabavljamo ovaj materijal rade smanjenim kapacitetom pa se roba koja je naručena i plaćena ne može na vrijeme isporučiti.

Najveći problem predstavlja isporuka bitumena, gdje zadnjih mjesec dana trošimo naše zalihe – rekli su predstavnici Bemaksa.

Oni dodaju da je blokirana proizvodnja bitumena u fabrikama u Mađarskoj i Srbiji i da to predstavlja problem.
- Kad se te zalihe potroše možemo biti blokirani na poslovima asfaltiranja. Ukoliko ovakva situacija potraje može doći do probijanja rokova po pitanju dopreme materijala – upozoreno je iz Bemaksa.

Portal Analitika