Abiznis

Klijenti zbog kredita u francima banci moraju da plate milion eura

"Na rubu smo egzistencije, ako nas nadležni ne zaštite izaći ćemo na ulicu"

Klijenti Hipo Alpe Adrija banke (HAAB), sadašnje Adiko banke, moraće da plate od osam do deset hiljada za sudske troškove, nakon što je Viši sud potvrdio presudu Osnovnog suda.

"Na rubu smo egzistencije, ako nas nadležni ne zaštite izaći ćemo na ulicu" Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

Klijenti, njih 113, pokrenuli su 2013. godine spor pred Osnovnim sudom u Podgorici i tražili da se utvrdi djelimična ništavost ugovora o kreditima indeksiranim u francima, da bi dvije godine kasnije Skupština izglasala Zakon o konverziji kreditau francima u eure, čime je ispunjen tužbeni zahtjev klijenata.

S obzirom na to da je tužbeni zahtjev ispunjen usvajanjem zakona i kasnijom konverzijom, klijenti su povukli tužbeni zahtjev, ali to advokati banke nisu prihvatili, pa je Osnovni sud prvi put presudio da sudske troškove plate klijenti, drugi put da se podijele troškovi, a treći put opet da klijenti plate troškove.

Dva puta je Viši sud vraćao presude, dok je prije nekoliko dana potvrdio presudu, prema kojoj 113 klijenata treba da plati oko milion eura sudskih troškova.

Oni su napisali otvoreno pismo javnosti, navodeći da moraju da ukažu na probleme koji su doveli 120 porodica do ruba egzistencije. Njihovo pismo prenosimo integralno.

"Naime, mi smo ne znajući za opasnosti koje nosi sa sobom svi podigli davne 2007. i 2008. godine kredite kod Hippo Alpe Adria banke u švajcarskim kreditima. Bankarski službenici su tada namjerno i smišljeno navodili ljude na pomenute kredite iz ličnih interesa i velikih bonusa za iste.Kada su rate počela da skaču i ljudi dovedeni pred svršen čin kontaktirao nas je CEZAP ( udruženja za zaštitu potrošača) 2013.godine i ponudilo logističku i pravnu pomoć u borbi za naša prava. Tada smo potpisali punomoćja advokatu i CEZAP-u u prostorijama udruženja i ne upoznavajući advokata. Kasnije se sva priča digla na državni nivo pa je Skupština Crne Gore usvojila „čuveni“ zakon o konverziji po kome je udovoljeno našim zahtjevima i svi smo mislili da je tu kraj.

Napominjemo da nikada nismo obavještavani od strane našeg advokata ili CEZAPa o slučaju, niti bili pitani o daljim koracima. Plaćali smo rate,gledali da skrpimo kraj sa krajem i onda možete zamisliti kakav je šok za nas bio kada su nam računi blokirani i kada smo saznali da treba da platimo 9000 eura po osobi nekih sudskih troškova za nešto sa čime nismo bili ni upoznati.

Naš advokat se odrekao tužbenog zahtjeva u naše ime nakon 8 održanih ročišta i dobijenog sudskog spora i samim postupkom odricanja svjesno nam nanio gore pomenutu materijalnu štetu.O ovim presudamo nismo bili obavješteni jer je advokat svjesno prećutao sav postupak i time nas oštetio za pomoć koja nas je sledovala u redovnim pravnim putevima.ne možemo a de ne pomislimo da je ovo slučaj za specijalno državno tužilaštvo i da je ovo tipičan primjer organizovanog kriminala jer ako sračunate u igri je ukupno 100000 eura sudskih troškova od nas 120 građana.

Kao da su namjerno čekali da protekne svaki ožalbeni rok i mi postanemo pedmet za javnog izvršitelja. S obzirom na naše teško materijalno stanje, opterećenost kreditima kao i trenutnu blokadu naših računa mi sada nemamo mogućnost izmirenja ovih potraživanja kao ni plaćanja kredita koji su bili predmet suda, a da ne govorimo o tome što nemamo novca ni za izdržavanje naših porodica. Ovim putem molimo sve nadležne institucije da u što hitnijem roku reaguju i zaštite nas dalje pljačke u suprotnom bićemo primorani da sa porodicama izađemo na ulice i potražimo bolje sjutra za nas i naše porodice van granica naše države.", navode oni.

Portal Analitika