Abiznis

Na Ministarstvu finansija i Elektroprivredi da se dogovore oko KAP-a

Izvor

S obzirom da je Kombinat potrošio električnu energiju koju je dobijao po povlašćenim cijenama, otvaraju se pregovori da bi fabrika opstala, piši današnje Vijesti.

Neimenovani visoki zvaničnik crnogorske Vlade kazao je listu da će u skladu sa zaključkom Skupštine učiniti sve da se održi proizvodnja u KAP-u.

"Sada je na Ministarstvu finansija i Elektroprivredi da se dogovore šta dalje", objasnio je sagovornik lista.

S obzirom da KAP mora da troši struju da bi opstao, a Vlada je saopštila da fabrika mora da opstane, a po sadašnjim cijenama metala koji KAP prodaje ne može da obezbijedi novac za plaćanje struje bez subvencija, izvjesne su nove državne subvencije, kalkuliše podgorički dnevnik zaključujući da je otvoreno pitanje kako Vlada to planira da izvede, te da će sve zavisiti od pregovora sa EPCG.

Za isporučenu električnu energiju po subvencionisanoj cijeni, KAP Elektroprivredi duguje nešto više 30 miliona eura, a sada se razgovara o reprogramu tog duga.

KAP je prošle godine potrošio 1,4 miliona megavat-sati električne energije koji su koštali oko 65 miliona eura. Od tog iznosa država je subvencionisala 17 miliona, podsjeća list.

Mjesečna faktura KAP-a za struju kreće se između tri i četiri miliona eura, a veći dio računa kada je prodajna cijena metala 2.000 dolara i niže plaćala je, do sada, država mjesečnim iznosima većim od dva miliona eura. KAP je prošle godine plaćao cijenu struje od 26 do 32 eura po megavatu.

Iz Sindikata aluminijuma saopšteno je listu da “trenutna situacija u KAP-u radnike ne ostavlja ravdnodušnima i ako su primanja redovna”.

"Strahujemo za budućnost fabrike, a samim tim i zabudućnost svih zaposlenih i njihovih porodica. Svakome u Crnoj Gori jasno je  da KAP ne može raditi bez sopstvenog izvora električne energije. Upravo zbog toga je i izgrađena hidrocentrala Mratinje, i to od sredstava KAP-a i za potrebe KAP-a. Samo u tome pravcu vidimo perspektivu Kombinata aluminijuma. Firma je svedena na 1.185 zaposlenih što je jedan od uslova za profitabilan KAP", kazao je predsjednik tog sindikata Rade Krivokapić.

Portal Analitika