Region

Na Kosovu podignuta još jedna optužnica za seksualno nasilje tokom rata

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je drugu po redu optužnicu u odsustvu protiv okrivljenika inicijala Ç.A., koji se tereti za ratne zločine počinjene u periodu od januara do maja 1999. godine na Kosovu.

Na Kosovu podignuta još jedna optužnica za seksualno nasilje tokom rata Foto: Armend Nimani (AFP)
RSEIzvor

"Optuženi Ç.A. je u vremenskom periodu januar – maj 1999. godine, sarađujući sa grupom kriminalaca (za sada neutvrđenih), organizovano, obučen u policijsku paravojnu uniformu, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova.

Specijalno tužilaštvo predložilo je sudu da se suđenje održi u odsutnosti jer su, kako se navodi u saopštenju, "iscrpljeni svi napori da se optuženi pronađu".

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. maja optužnicu protiv još jedne osobe, inicijala D.R., osumnjičene za seksualni napad na ženu tokom rata na Kosovu.

Ovo je bila prva optužnica podignuta u odsutnosti optuženih.

Prema tvrdnjama tužilaštva, optuženi D.R. je u vrijeme rata na Kosovu bio pripadnik rezervnog vojnog sastava Srbije.

Prema optužnici, počinio je seksualno nasilje nad jednom Albankom, kojoj su nanesene "povrede po tijelu, kao i teške trajne psihičke traume".

Tačan broj žena silovanih tokom rata na Kosovu nije poznat, ali tokom poslijeratnih godina razne domaće i međunarodne organizacije navodile su da bi taj broj mogao dostići i do 20.000.

Kosovski centar za rehabilitaciju osoba koje su preživjele torturu (QKRMT) ima podatke o oko 900 žrtava.

Kosovo je 14. april proglasilo Danom preživjelih žrtava seksualnog nasilja u posljednjem ratu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.