Svijet

"Odmaknite vozila 15 metara od kuća i drugih zapaljivih materija"

Na Floridi danima gore električni automobili: Zbog požara na vozilima izgorjele i kuće

Uragan Ian koji je nedavno poharao Floridu prouzrokovao je nekoliko milijardi dolara materijalne štete, no malo ko je očekivao da će izazvati ovako veliki broj požara na električnim vozilima.

Na Floridi danima gore električni automobili: Zbog požara na vozilima izgorjele i kuće Foto: Jimmy Patronis/ Twitter screenshot
autoklub.hrIzvor

Udanima nakon uragana, poplava slane vode u obalnim područjima uzrokovala je brojna zapaljenja litij-ionskih baterija u vozilima.

Kako navode tamošnji mediji, vatrogasci u Naplesu prošle sedmice su morali da ugase požare na šest električnih vozila koja su bila natopljena morskom vodom.

Heather Mazurkiewicz, portparolka vatrogasne službe, rekla je da je vatrogascima trebalo "hiljade i  hiljade" litara vode da ugase požare na električnim vozilima - puno više od onoga što bi zahtijevao požar na običnom automobilu. Prema njenim riječima, jedan od električnih automobila nakon gašenja se ponovno zapalio zbog čega su stradale i dvije kuće.

Kako bi zaštitili radnike hitne službe i vatrogasce, Jack Danielson, izvršni direktor Nacionalne uprave za sigurnost saobraćajnog prometa, pozvao je ljude da identifikuju poplavljena električna vozila s litij-ionskim baterijama i odmaknu ih ‘najmanje 15 metara‘ od kuća, vozila i drugih zapaljivih materijala:

‘Ova prijetnja prisilila je lokalne vatrogasne službe da preusmjere napore na terenu kako bi kontrolisali i obuzdali ove opasne požare. Čak i nakon što je vatra na automobilima ugašena, požari se u trenu mogu ponovno rasplamsati. Za gašenje je potrebna dodatna obuka‘.

Iako su električna vozila znatno sigurnija od standardnih i hibridnih, požar je mnogo teže ugasiti.

Zbog korozije u ćelijama litij-ionske baterije, električno vozilo može ispuštati dim i plamen duže vrijeme, čak i nakon što bude ugašeno vodom.

Na Floridi ima više od 95.000 registriranih električnih vozila.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bot32t
02.11.2022. 09:19

Moj golf dvica je zakon

1
1
P PGCG_37_neregistrovani
02.11.2022. 16:54

@Bot32t Miči tu staru rugobu sa ulica više.

0
0