Abiznis

Na eko pumpama od danas kristalno čisto gorivo

Izvor

Gorivo će uskoro biti distribuirano na dvadeset crnogorskih pumpi, a već su na njih deset postavljeni posebni filteri za prečišćavanje običnog dizela u avio dizel. Da ne bi bilo zabune, ovo gorivo ne koristi se za avio saobraćaj, jedinu povezanost čine velkon filteri koji se inače koriste u avio industriji, a koji će sada biti postavljeni i na benziskim pumpama.

- Avio dizel je tretirani eurdizel koji prolazi kroz dvije faze čišćenja, u okviru kojih filter mehanički odstranjuje i najmanje mikročestice iz goriva, što daje niz prednosti koje direktno utiču na bolje performance motora- pojasnio je Portalu Analitika komercijalni direktor Jugopetrol AD Kotor, Vuk Radović.

Avio dizel, odnosno, kristalno čist eurodizel uveden je sa ciljem da se krajnjem potrošaču pruži kvalitet i osigura duže trajanje i visoke performance motora, pojasnio je Radović. Korišćenje aniodizela doprinijeće većoj snazi motora, boljem sagorijevanju i većem stepenu iskorišćenosti goriva i produženom treajanju motora. Zbog niže porošnje goriva, aviodizel će osigurati i manju emisiju gasova a samim tim i niži stepen zagađanja.

- Efekti su sto posto čistoća i sto procentna pouzdanost. Ukoliko u nekoj fazi od rafinerije do krajnjeg potrošača kođe do kontaminacije goriva sa malim primjesama vlage i nečistoće mi na ovaj način obezbjeđujemo da će oni biti eliminisani. Potrošač može biti siguran da u tom gorivu nema nečistoće i nema vlage što je posebno bitno za korisnike novih automobila koji koriste moderniju tehnologiju, kazao je Radović.

- Avio dizel će biti primijenjen na dvadeset benzinskih pumpi u Crnoj Gori, filteri su već instalirani na deset, do negdje polovine maja će biti na svih dvadeset. Na taj način će biti pokriveni svi veći gradovi i mjesta gdje je inače potrošnja dizela veća, naveo je Radović i dodao da će maloprodajna cijena avio dizela biti ista kao i za obični dizel.

Litar eurodizela, kao i eurodizela namijenjenog za komercijalne svrhe, na beziskim pumpama prodaje se po cijeni od 1,36 eura, odnosno 1,15 eura. Bezolovni eurosuper 98 košta 1,52 eura za litar, a eurosuper 95 po 1,49 eura. Ove cijene kako je ranije saopšteno iz Ministarstva ekonomije neće se mijenjati u naredne dvije nedjelje.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

aprilradovic2ok
Portal Analitika