TV / Film

Na današnji dan rođen je Alfred Hičkok

Izvor

Preciznost kadriranja u njegovim djelima dovedena je do savršenstva. Karakteristike njegovih filmova su sklonost montaži ili pokretima kamere, crni humor, ironija i cinizam, napetost i šok, izmjena komičnih i tragičnih elemenata, te atraktivna, uzbudljiva i napeta fabula kao maska za dublju, misaonu podlogu djela.

Školovao se u Londonu, na koledžu Svetog Ignacija, potom na tehničkom fakultetu postaje strojno-tehnički crtač, ali pohađa i tečajeve iz umjetnosti na londonskome Univerzitetu.

1308alfred2Bio je najprije pisac i crtač napisa za nijeme filmove, potom asistent režije, te redatelj u filmovima engleske filijale Paramount. Nakon desetak filmova, u Engleskoj, bez velikog značenja, upozorio je na svoje sposobnosti u filmu "Stanar", a nakon filmova "Ucjena" iz 1929. godine i "39 stepenica" iz 1935. godine bio je proglašen vodećim redateljem Velike Britanije.

Film "Čamac za spašavanje" iz 1944. godine je bio pravi izazov: bez scenografije, sniman u čamcu, sa samim krupnim planovima i uspješnim dočaravanjem tjeskobe i blizine smrti ili spasa.

Snagu posebne darovitosti potvrđuju njegovi poslijeratni filmovi "Opčaran" i "Ozloglašena". Film "Konopac" opet je jedan od njegovih eksperimenata: traje dva sata, a snimljen je u osam kadrova.

Filmovi Nepoznati iz Nord Ekspresa, Nazovi M radi ubojstva, Prozor u dvorište potvrđuju majstorstvo dijaboličnog rasta jeze i blizine smrti. Filmovi "Vertigo" i "Psiho" vrhunac su njegova stvaralaštva.

Jedini njegov pravi horror film predstavljaju "Ptice". Majstorstvom filmske tehnologije Hičkok daje prihvatljiv intelektualni pokušaj pticama osvetnicama za ljudske grijehe, nešto slično srednjovjekovnom tumačenju kuge kao osvete bogova.

Počasnog Oskara je dobio 1968. godine. Hitchcock je preminuo 29. aprila 1980. godine, ostavivši iza sebe opus pun filmova, koji se i danas ubrajaju među najboljima ikada snimljenim, piše radiosarajevo.ba.

foto:twitchfilm.com

Portal Analitika