Politika

Ministarstvo vanjskih poslova: Vlahović odbija da prizna da je opozvan, zanemaruje odluke Vlade

Ambasador pri Svetoj stolici Modrag Vlahović odbija da prihvati činjenicu da više nije ambasador, kazali su u Ministarstvu vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova: Vlahović odbija da prizna da je opozvan, zanemaruje odluke Vlade Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Oni u reagovanju navode da Vlahović zanemaruje odluke Vlade, saopštenje Kabineta predsjednika, kao i mišljenje Odbora za međunarodne odnose i iseljenike.

“Zbog svega navedenog, privremeni otpravnik poslova Gojko Čelebić je bio prinuđen da se obrati diplomatskom protokolu Svete Stolice za asistenciju, kako bi mu bilo omogućeno da obavlja dužnost šefa ovog diplomatsko-konzularnog predstavništva”, kazali su u Ministarstvu.

Opoziv Vlahovića pokrenut je 18. decembra prošle godine. Nakon toga, krajem januara, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović su postigli dogovor sa predsjednikom države Milom Đukanovićem.

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike prošle nedjelje je dao pozitivno mišljenje na predlog Vlade za opoziv osam ambasadora, među kojima je i Vlahović.

U međuvremenu, nadležni resor je uputio privremenog otpravnika poslova Gojka Čelebića da preuzme dužnost u Vatikanu do dolaska novog ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Suverenom Viteškom Malteškom Redu.

“Radi istinitog informisanja javnosti, napominjemo da procedura nije prekršena slanjem verbalne note zemlji prijema da je ambasador Vlahović završio mandat u toj državi. Prethodnih 15 godina, od obnove nezavisnosti Crne Gore, MInistarstvo je uvijek i shodno diplomatskoj praksi, prvo obavještavalo državu prijema o završetku mandata ambasadora, nakon čega je predsjednik države, po povratku ambasadora u zemlju, potpisivao ukaz o opozivu”, zaključili su u Ministarstvu.

Portal Analitika