Politika

MVP: Đukanović svjesno otežava odabir kandidata

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović svjesno otežava odabir kandidata za predstavnike države koji zapravo ne predstavljaju politička imenovanja i koji su veoma uspješni u svojim profesijama, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

MVP: Đukanović svjesno otežava odabir kandidata Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Iz MVP su reagovali na saopštenje savjetnice Đukanovića za vanjsku politiku, Tamare Brajović, u kome se tvrdi da je Kabinet Đukanovića obavijestio nadležne u određenim zemljama, kao i njihove ambasade i predstavništva da ne postoji saglasnost o predlogu kandidata koji bi Crnu Goru u njima predstavljali, odnosno da oni nemaju njegovu saglasnost.

Iz tog resora su naveli da je najvažnija činjenica da su tokom ovog postupanja apsolutno ispoštovane procedure.

“A potom i da je javnost putem spomenutog saopštenja pogrešno informisana u dijelu koji podrazumijeva nabrajanje kandidatura koje nijesu ni razmatrane na sjednici Vlade”, rekli su iz ministarstva.

 

Savjetnica Đukanovića:  Vlada ne poštuje procedure postavljenja ambasadora, narušava kohabitaciju i srozava ugled Crne Gore
1
Savjetnica Đukanovića: Vlada ne poštuje procedure…
15.06.2021 10:07

 

Oni su kazali da je, u dijelu koji se tiče procedure, Ustavom, odnosno Zakonom o vanjskim poslovima, propisano da Vlada predlaže ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu.

“U članu 40 navedenog Zakona, na predlog ministra vanjskih poslova, Vlada utvrđuje predlog za postavljenje ambasadora. Sljedstveno tome, po dobijanju agremana države prijema i mišljenja Odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose, Predsjednik Ukazom postavlja ambasadora i daje ambasadoru akreditivno pismo”, naveli su iz MVP.

Prema njihovim riječima, Vladi je dato ustavno i zakonsko ovlašćenje, da u cilju autentičnijeg zastupanja i sprovođenja svojih politika u inostranstvu, predlaže diplomatske predstavnike.

“Dok je predsjednikovo ustavno ovlašćenje, u ovom dijelu, donošenje ukaza o postavljenju ambasadora, kao i davanje akreditivnog pisma, koje dolazi tek na kraju cjelokupnog procesa, čime se formalno finalizuje proces imenovanja”, dodali su iz MVP.

Oni su kazali da je postavljenje ambasadora do sada usaglašavano na takozvanim vanjskopolitičkim konsultacijama predsjednika Crne Gore, Skupštine, Vlade i ministra vanjskih poslova.

“lako ovaj format nema formalno zakonsko utemeljenje, smatramo da se radi o dobroj i korisnoj praksi i vjerujemo da ga u uslovima kohabitacije vladajućih struktura u Crnoj Gori treba nastaviti, uz korektna postupanja svih strana”, rekli su iz MVP.

Oni su naveli da su, upravo u cilju zaštite međunarodnog ugleda Crne Gore, kao i u interesu građana, potpredsjednik Vlade za vanjsku politiku Dritan Abazović i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, do sada uvijek inicirali te konsultacije, dok sa druge strane, kako su kazali, nije iskazana želja sa saradnjom.

“Ipak, u situaciji kada su, u dosadašnjem toku sve procedure propisane relevantnim zakonima u potpunosti ispoštovane, navodi da Ministarstvo “svjesno izigrava procedure na nacionalnom nivou, krši dobru praksu, narušava kohabitaciju i srozava međunarodni ugled zemlje”, nijesu u skladu sa praksom dobre međuinstitucionalne komunikacije”, ocijenili su iz MVP.

Prema njihovim riječima, iznesene tvrdnje nijesu na mjestu jer nijesu utemeljene na činjenicama.

“Naime, savjetnica Predsjednika za vanjsku politiku, kako se navodi u datom saopštenju, informisala je nadležne organe u pojedinim zemljama “da ne postoji saglasnost vlasti koje učestvuju u kohabitaciji u Crnoj Gori o predlogu kandidata koji bi Crnu Goru predstavljali u njima i da svaki kandidat o kom su informisani bilo putem medija ili formalno ne uživa saglasnost predsjednika Crne Gore””, naveli su iz MVP.

Iz tog resora su upitali kako je predsjednikova savjetnica mogla informisati nadležne organe tih zemalja o imenovanjima koja nijesu ni razmatrana na Vladi, “dakle nijesu u formalno-pravnoj proceduri.”

“Da li se može zaključiti da je ovo pokušaj opstruiranja rada Vlade, u okviru onih nadležnosti koja joj, po ustavnom i zakonodavnom uređenju, isključivo i pripadaju?”, upitali su iz MVP.

Oni su kazali da se, posmatrajući cijelu sliku, “stiče utisak da predsjednik svjesno otežava odabir kandidata koji zapravo ne predstavljaju politička imenovanja i koji su veoma uspješni u svojim profesijama.”

“Cijenimo da je informisanje nadležnih organa zemalja o internim stvarima u državi pokazatelj političke nezrelosti koja ponajviše može dovesti u pitanje naš međunarodni ugled, naročito u dijelu komuniciranja putem medija pri čemu se pogrešno informiše javnost”, navodi se u saopštenju.

MVP će, kako su kazali, ubuduće nastaviti da sprovodi politiku Vlade na najbolji mogući način, trudeći se da nijedna osoba ne bude diskriminisana na osnovu političkih uvjerenja, nacionalne ili vjerske pripadnosti.

“A podrazumijeva se da diplomatski predstavnik mora predstavljati svoju zemlju u skladu sa utvrđenim spoljnopolitickim prioritetima i zastupati njene interese na najbolji način”, dodaje se u saopštenju.

Iz MVP tvrde da Vlada preduzima sve napore da, u skladu sa tekućom političkom situacijom, u uslovima kohabitacije, doprinese mehanizmima koji uključuju politički dijalog, posebno o osjetljivim pitanjima poput odabira najviših predstavnika Crne Gore u inostranstvu.

“MVP ostaje dostupno za svaki vid korektne i profesionalne komunikacije, što je dokazalo puno puta do sada, uvažavajući svaku kritiku koja je konstruktivna i koja doprinosi unapređenju dijaloga u uslovima kohabitacije, vjerujući da je ona dokaz demokratskih kapaciteta svih uključenih strana”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika