Politika

Mustafić: Prolongiranje početka popisa za mjesec dana bi značilo mnogo

Prije svega da se Monstat sistematičnije, brižljivije i bolje pripremi.. Da opšinske popisne komisije budu dovoljno educirane o tome šta je njihov posao, da se eventualno uvaži zahtjev subjekata koji žele da transparentno prate popis, i naravno da se građani dovoljno educiraju o potrebi da budu u Crnoj Gori.., naveo je predsjednik Bošnjačkog vijeća

Mustafić: Prolongiranje početka popisa za mjesec dana bi značilo mnogo Foto: BS
Reflektor/Vijesti/PobjedaIzvor

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić je ukazao na to da je za održavanje popisa potrebna spremnost Monstata, popisivača - odnosno instruktora, spremnost popisnih komisija i dovoljna edukovanost građana o potrebi popisivanja.

"Smatramo da u Crnoj Gori ne postoji u dovoljnoj mjeri ni edukovanost građana ni spremnost popisnih komisija niti dovoljan stepen zainteresovanosti popisivača i instruktora da uđu u ovaj proces - imamo takvu informaciju sa terena. Naravno ne postoji jedan ambijent povoljan u kome bi se sve ovo dešavalo bez ozbiljnijih tenzija ili turbulencija", ocijenio je Mustafić gostujući u emisiji "Reflektor" na Televiziji Vijesti.

Politički razlozi za odlaganje popisa su, kako je dodao, vrlo bitni.

"Smatramo da bi mjesec dana prolongiranja početka popisa značilo mnogo. Prije svega da se Monstat sistematičnije, brižljivije i bolje pripremi.. Da opšinske popisne komisije budu dovoljno educirane o tome šta je njihov posao, da se eventualno uvaži zahtjev subjekata koji žele da transparentno prate popis, i naravno da se građani dovoljno educiraju o potrebi da budu u Crnoj Gori..", naveo je Mustafić.

Smatra da bi komunikaciona kampanja Monstata trebalo da bude vidljivija.

"I naravno smatram da su to sve dovoljno dobri razlozi da se uvaži ovakav zahtjev. Naravno, ukoliko se ne uvaži mi ćemo na adekvatan način objasniti ljudima važnost popisa", poručio je Mustafić.

"Partije nadglasale Upravu za statistiku, edukovanje građana trajaće mjesec dana"

Pomoćnica direktora MonstataSnežana Remikovićje ocijenila da su građani imali vremena da se u skladu sa zakonom pripreme za svoje obaveze i budu prisutni u Crnoj Gori kako bi se popisali.

"Takođe, Uprava za statistiku je javnu kampanju započela prošle sedmice. Imamo mjesec dana da stanovništvo edukujemo u vezi sa pravom i obavezama koje se tiču popisa. Smatramo da to ni u jednom prethodnom popisu nije trajalo mjesec dana i da imamo potpuno dovoljno vremena u te svrhe da se građani edukuju po pitanju svojih obaveza. Takođe bih rekla i da ono što moramo da uradimo je da smo mi kampanju tek započeli prošle sedmice i da će ona u narednom periodu biti mnogo intenzvinija", navela je ona.

Ocijenila je da su partije u ovom momentu nadglasale Upravu za statistiku.

"A nadamo se već u narednom periodu da će to biti mnogo intenzivnije i da će se više čuti naš glas nego političara", poručila je ona.

Kaže da je rok za prijavu popisivača produžen jer je prikupljanje neophodne dokumentacije za prijavu lica "malo komplikovano".

"Od strane Monstata se traži veliki broj potvrda. Monstat je zbog svojih nedostataka i kapaciteta kasno krenuo sa davanjem potvrda da su lica u tome učestvovala. Uprava za statistku je svoje rokove definisala tako su svi definisani dovoljno široki i da imamo vremena i za proširenje javnog oglasa i određenih drugih aktinvosti", poručila je Remiković.

Tvrdi da je sve u skladu sa rokovima i da nijedan nijesu probili.

Odgovarajući na pitanje da li je bilo dovoljno zainteresovanih popisivača, rekla je da očekuju probleme jer je to opšti trend u regionu.

"Makedonija je imala slučaj da je krenula u popis sa osam hiljada od očekivanih 12 hiljada popisivača, a popis završila sa pet-šest hiljada. I Srbija je iz tri puta produžavala popis jer nije imala dovoljan broj popisivača", ukazala je Remiković.

Dodala je da je to "prosto neki trend".

"I stopa nezaposlenosti koje padaju i period koji je iza nas, a u odnosu na turističke sezonu i produženje turističke sezone nama će izazvati probleme naročito u primorskim opštinama", dodala je Remiković.

Istakla je da traže oko četiri hiljade popisivača.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.