Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Murić: Nijedan crnogorski medij nije pokrenuo korigovanje tekstova nakon ocjena portala Raskrinkavanje

Urednik portala Raskrinkavanje.me

Murić: Nijedan crnogorski medij nije pokrenuo korigovanje tekstova nakon ocjena portala Raskrinkavanje

Nijedan od medija iz Crne Gore, čije je objave portal raskrinkavanje.me ocijenio kao netačne, nije pokrenuo proceduru korigovanja teksta - saopštio je urednik tog portala, Darvin Murić.

Murić: Nijedan crnogorski medij nije pokrenuo korigovanje tekstova nakon ocjena portala Raskrinkavanje Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

On je saopštio da iako crnogorski mainstream mediji nijesu masovni proizvođači lažnih vijesti, nije rijetka pojava da domaći portali bez ikakve provjere iz regionalnih medija prenesu vijesti koje u sebi sadrže neki oblik dezinformacija.

Pored ovoga, dodaje Murić, pojave pristrasnog izvještavanja i manipulisanje činjenicama jesu obilježja naše medijske scene.

- Tim Raskrinkavanja ohrabruje sve medije da čije objave ocijenimo kao spornu, da tekst isprave po utvrđenoj proceduri, kada će ocjena biti uklonjena, nakon čega će Facebook omogućiti veću vidljivost medija na ovom važnom kanalu komunikacije - rekao je Murić.

- Nijedan od medija iz Crne Gore, čije smo objave ocijenili kao netačne, nije pokrenuo proceduru korigovanja teksta. Tim Raskrinkavanja ohrabruje sve medije da čije objave ocijenimo kao spornu, da tekst isprave po utvrđenoj proceduri, kada će ocjena biti uklonjena, nakon čega će Facebook omogućiti veću vidljivost medija na ovom važnom kanalu komunikacije. Pravila i procedure vezano za korekciju spornih objava možete naći ovdje saopštio je urednik portala Raskrinkavanje.me.

Ističe da su regionalni mediji korigovali više od stotinu članaka koji su u sebi sadržali neku vrstu medijske manipulacije nakon što ih je ocijenio portal Raskrinkavanje.me.

Ovi mediji su iskoristili procedure koji im omogućava program protiv lažnih vijesti koji realizuju Facebook i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), pa su im, nakon ispravki, povučene negativne ocjene tekstova koji su u sebi sadržvali dezinformacije, manipulisanje činjenicama, teorije zavjere ili su u potpunosti predstavljali lažne vijesti.

Najveći broj članaka korigovali su tabloidi iz Srbije, koji imaju i daleko najveći udio kada su u pitanju dezinformacije koje stižu u Crnu Goru. Ove su se objave odnosile na dezinformacije vezane za COVID-19 i vakcinu protiv te bolesti i izborne i političke događaje u Crnoj Gori ali i targetiranje političara bivše i sadašnje vlasti.

Dio ovih dezinformacija, tvrdi Murić, u crnogorski onlajn prostor dolazi iz Bosne i Hercegovine, njenog entiteta Republike Srpske, kao i iz Hrvatske i one su dominantno vezane za COVID-19 i vakcinu protiv njega, ali i neke političke teme.

- Portal Raskrinkavanje.me je u toku prethodne godine pripremio i objavio 362 analize medijskih objava koje su u sebi sadržale neki vid medijske manipulacije a u čijoj je distribuciji učestvovalo preko 250 domaćih i regionalnih medija. Ovo je nažalost, samo jedan manji dio dezinformacija koje su u prethodnoj godini širene u crnogorskom i regionalnom medijskom prostoru a ticale su se međunarodne i regionalne politike, ljudskih prava i demokratije koje pokriva Raskrinkavanje.me - kazao je Murić.

Portal Analitika