Društvo

MUP: Stiglo više od hiljadu zahtjeva za preregistraciju NVO

Izvor

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za državnu upravu Veselin Vukčević kazao je za Pobjedu da su ti zahtjevi stigli poštom, te da je u toku njihova obrada.

- Zahtjevi se obrađuju. Po njima ćemo postupiti i donijeti rješenja kojima će se u registru konstatoviti usaglašavanje statuta sa novim zakonom – kazao je Vukčević.

On je podsjetio da je MUP od 6.012 tih udruženja, koliko ih je registrovano u našoj zemlji, donio rješenja o preregistraciji za 300. One organizacije (227) koje su registrovane nakon što je Zakon stupio na snagu, nemaju obavezu da usklađuju statut. To znači da će se u registru nevladinih organizacija koji vodi MUP najvjerovatnije naći 1.667.

Iako su u tom Vladinom resoru primili nezvanične zahjeve, produženja roka za usaglašavanje statuta sa Zakonom neće biti.

- Rok se može produžiti samo izmjenama Zakona, ali za tim nema potrebe. Sigurni smo da je godina bila dovoljna za ispunjenje obaveze – rekao je Vukčević.

Zakon o nevladinim organizacijama primjenjuje se od 1. januara ove godine. Novina u odnosu na prethodni se odnosi na njihovu unutrašnju organizaciju, obavezne organe i nadležnosti tih organa. Zakon je uveo članstvo, skupština je najviši organ odlučivanja, a NVO su obavezne da objavljuju izvještaje o radu.

U MUP-u procjenjuju da će kompletan registar NVO biti završen za oko mjesec i po piše pobjeda.me.

Portal Analitika