Region

Istraga

MUP Srbije ispituje vezu Belivuka i snajperiste

Bivši pripadnik 63. padobranske brigade Vojske Srbije Nebojša J. obučavao klan za pucanje, vještinu koja je na visokoj cijeni u podzemlju. U okviru akcije rasvjetljavanja krivičnih djela grupe koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković, predmet policijske istrage je i odnos Belivuka i snajperiste Nebojše J, bivšeg pripadnika 63. padobranske brigade Vojske Srbije, piše politika.rs.
 

MUP Srbije ispituje vezu Belivuka i snajperiste Foto: arhiva
politika.rsIzvor

On je nedavno priveden i kod njega je pronađeno sedam dugih cijevi.

Nebojša J. je navodno obučavao Veljka Belivuka i njegove ljude u gađanju iz snajperske puške. Ove sumnje potvrđuje i snimak nastao u šumi kod Tršića, na kojem se vidi kako snajperista „upucava” snajper i objašnjava Belivuku kako da drži pušku, kako da cilja…

Nakon privođenja snajperiste, pojedini mediji su objavili i fotografiju na kojoj on slobodno hoda po Beogradu noseći kofer u kojem je puška. Komentarišući ovu fotografiju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se on nije slučajno i slobodno šetao kroz Beograd, već da mu je to dozvoljeno kako bi bio uhvaćen na djelu.

Po Belivukovim „štekovima” policija je pronašla dva snajpera. Vučić je objasnio da je snajperska puška koju je Nebojša J. nosio u koferu u trenutku kada je tajno fotografisan, drugi snajper koji je posjedovala Belivukova grupa.

Prema nezvaničnim informacijama, privođenje Nebojše J. moglo bi da rasvijetli i neke ranije likvidacije u Srbiji. Sada se pojavljuju operativne indicije da je ovaj snajperista indirektno u vezi sa zločinom iz 2017. koji nije rasvetljen, a u medijima poznat kao „ubistvo na groblju u Sopotu”. Tada je poslije sahrane jednog privrednika, hicima iz snajpera ubijen Milomir Jovanović iz Vranića, kum Dejana Stojanovića Keke, vođe kriminalne grupe sa Novog Beograda. Navodno se ispituje da li je privedeni snajperista obučavao pucača na Stojanovićevog kuma.

Takođe, Nebojša J. se indirektno i nezvanično dovodi u vezu i sa ubistvom među zatvorskim zidovima u Spužu u Crnoj Gori. Taj zločin se dogodio u decembru 2016. kada je tokom šetnje u zatvoru, snajperskom puškom sa obližnje uzvišice, usmrćen Dalibor Đurić. Ubijenog su crnogorske službe okarakterisale kao osobu blisku „škaljarskom klanu”.

Nebojša J. u kriminalnim krugovima važi za vrhunskog snajperistu. Iz njegove biografije su isplivali i detalji da je bio pripadnik 63. padobranske jedinice, potom se zaposlio u MUP-u, ali taj posao je napustio. Navodno je učestvovao i na nekim takmičenjima u brzom potezanju i pucanju.

Bivši obavještajac Božo Spasić kaže za „Politiku” da su snajperisti najtraženiji i najskuplji likvidatori.

Svaka kriminalna grupa želi da ima kontakt sa osobom koja se razumije u snajperske puške i da ih obučava da rukuju tim složenim oružjem, naglašava on. Spasić objašnjava da dobri snajperisti stasavaju u vojsci i policiji.

„Takvi profili su veoma rijetki. To su vrlo cijenjeni ljudi u specijalnim jedinica kod nas kao i u svijetu. Kod snajperista se osim dobre puške i optike traži određeni stepen osposobljenosti – dobar vid, mirne ruke, dobro sačuvani prsti. U našim specijalnim jedinicama je odlična obuka, a postoje i posebni poligoni na kojima oni vježbaju. Dobar snajperista skupo naplaćuje svoje usluge”, zaključuje bivši obaveštajac.

Portal Analitika