Politika

Detaljno će reagovati na sve nepravilnosti

MUP će ispitati ko je sve upisan u birački spisak do 4.marta

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) detaljno će pratiti broj upisanih u birački spisak za lokalne izbore u Nikšiću 14. marta, saopšteno je Danu.

MUP će ispitati ko je sve upisan u birački spisak do 4.marta Foto: MUP
DanIzvor

MUP će, kako su naglasili, odlučno reagovati na sve uočene eventualne nepravilnosti i do zaključenja biračkog spiska 4. marta biće obavljane rigorozne provjere.

“Na dan 25. februar nije uočen dramatično povećan broj novoupisanih birača. Ipak, sve će da bude detaljno ispitano”, saopštili su iz MUP-a.

Posebno karakteristično za ove izbore jeste to što nema uslova minimalnog vremenskog boravka u opštini kao uslova za pravo glasa, pa je moguće prosto prijavitiprebivalište i steći pravo glasa.

U nedavnom saopštenju, iz OO SNP Nikšić su tvrdili da je došlo do „seljenja” jednog broja birača iz Šavnika, što, kako su kazali, jasno ukazuje da DPS sprema nove zloupotrebe.

U Nikšiću je na lokalnim izborima održanim 12. marta 2017. godine pravo glasa imalo 58.486 birača, što je bilo za 245 manje u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine. Po podacima MUP-a, na dan 19. februar ove godine u birački spisak Opštine Nikšić upisana su 58.522 birača.

Ministar unutrašnjih poslovaSergej Sekulovićformirao je operativni tim koji će nadzirati izborni proces u Nikšiću. Osim toga, i Vlada je formirala tim koji će se primarno baviti obavještajnim radom.

Kako je kazao državni sekretar u MUP-u za kontrolu rada policijeRade Milošević, situacija u Nikšiću za sada je redovna.

“Mi pratimo bezbjednosnu situaciju na nedjeljnom nivou, kretanje određenih ljudi, da li postoji opasnost, da li ima upliva ili nema drugih službi, drugih država. Sitacija je zasad redovna, ali mi smo u obavezi da to ispratimo, s obzirom na to da se stiče utisak da se u Nikšiću dešava nešto strašno i da može doći do određenih eskalacija. Zbog toga postoje dva tima”, kazao je Milošević za RTCG.

U fokusu jednog tima, kako se objašnjava, biće obavještajni rad. Drugi će, između ostalog, imati zadatak da ukazuje na nezakonitosti u radu policije, te da predlaže mjere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Milošević ističe da je on državni sekretar za kontrolu rada policije i da to nema veze sa njegovim partijskim angažmanom.

“Dozvolićemo uvid u ono što ne ugrožava ničiju privatnost da se vidi šta tim traži, šta kontroliše pa će biti lako procijeniti da li se tu vrši politički uticaj ili ne”, kazao je Milošević.

Portal Analitika