Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Mulešković: I ove godine će nam turisti biti iz regiona, jer nismo ponudili ništa novo ostalim turistima

Mulešković: I ove godine će nam turisti biti iz regiona, jer nismo ponudili ništa novo ostalim turistima

Ekonomski analitičar tvrdi da nas uskoro očekuje i stabilizacija cijena, ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti

Mulešković: I ove godine će nam turisti biti iz regiona, jer nismo ponudili ništa novo ostalim turistima Foto: Privatna arhiva
Portal AnalitikaIzvor

“Prva i osnovna stvar ako pričamo o turizmu i atraktivnosti bilo koje države, jeste povezanost. Kad ste dobro povezani, bićete i dobro posjećeni, jer to je prvi i osnovni zahtjev svih turista, posebno turista iz Evrope. Turisti iz Evrope neće da putuju 16 sati bilo kojim prevoznim sredstvima da bi došli do destinacije. Povećanje broja niskobudžetnih linija zasigurno će dovesti veći broj turista i mislim da će i ove godine kao i prošle to dominantno biti turisti iz regiona. Nismo opet ponudili nešto novo da bismo mogli da privučemo i sve ostale turiste”, ocijenio je ekonomski analitičar Mirza Mulešković, gostujući na TV E.

On je u emisiji Na kraju dana, komentarisao i očekivani ulazak trgovačkog lanca Lidl na crnogorsko tržište. Prema njegovom mišljenju, iako bi ova promjena mogla imati određeni uticaj na cijene, ne očekuje se značajnije promjene.

“Da li će doći do pada cijena ulaskom Lidla, mislim da neće u značajnoj mjeri jer nemate vi ovdje zatvorenu konkurenciju. Crnogorsko tržište je veoma malo i imate veliki broj velikih marketa koji funkcionišu. Ono što je prednost Lidla jeste što ima svoje proizvode. A kad imate svoju proizvodnju možete da subvencionišete i smanjujete određene cijene. To je jedina prednost gdje Lidl može da bude konkurentniji u odnosu na naše tržište”, navodi Mulešković.

Ekonomski analitičar tvrdi da nas uskoro očekuje i stabilizacija cijena, ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti.

“Ono što je veoma bitno naglasiti da na globalnom nivou se cijene stabilizuju i da nadam se da će kod nas da krene ta stabilizacija. Očekujem da ćemo ove godine imati stabilizaciju cijena, da neće dolaziti do naglog rasta. Naravno, moram se ograditi ukoliko ne dođe do nekih novih poremećaja na tržištu, jer smo vidjeli što može da uradi situacija kao što je rat između Rusije i Ukrajine,

da potpuno poremeti ekonomske odnose u svijetu”, ukazao je Mulešković.

Naposljetku, Mulešković ističe važnost stabilnosti i kontinuiranog praćenja globalnih ekonomskih kretanja kako bi se predvidjele moguće promjene na lokalnom tržištu. 

Portal Analitika