Politika

Za one kojima su sredstva zaista neophodna

Mugoša: SD predlaže dječji dodatak za svako dijete uzrasta do 18 godina

Poslanici Socijaldemokrata podnijeće amandman na izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koje su predložili predstavnici parlamentarne većine i kojima su predvidjeli da dječji dodatak dobijaju samo djeca do šeste godine i to nezavisno od materijalnog statusa njihovih roditelja, kazao je poslanik Boris Mugoša.

Mugoša: SD predlaže dječji dodatak za svako dijete uzrasta do 18 godina Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor


Amandmanom SD-a se kao kriterijum za određivanje kome pripada dječji dodatak predviđa visina prihoda porodice u kojoj djeca žive (kao npr. u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji…).

- Naravno, dječji dodatak bi bio obezbijeđen i djeci bez roditeljskog staranja. Na taj način bi se stvorile pretpostavke da se obezbijedi dječji dodatak za svako dijete uzrasta do 18 godina kojem su ta sredstva zaista neophodna, što je u skladu sa preporukama Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, NVO i stručnjaka iz relevantnih oblasti kada je ova problematika u pitanju. Time bi se izbjegla i potencijalna opasnost da predloženo rješenje poslanika vlasti bude proglašeno neustavnim zbog njegovog diskriminatornog karaktera-  istakao je poslanik SD-a Boris Mugoša.

Takođe, u SD-u smatraju da bi se usvajanjem njihovog amandmana kreirao i socijalno pravedniji model u odnosu na predlog poslanika vlasti da dječji dodatak dobiju samo djeca do šeste godine bez obzira na materijalni status njihovih roditelja, jer značajan broj djece od 6 do 18 godina koja žive u porodicama neadekvatnog materijalnog stanja ne bi imala pravo na dječji dodatak.

- Ukoliko bi se prihvatio amandman Socijaldemokrata, na godišnjem nivou bi se izdvajao sličan iznos sredstava koliko je potrebno i za model dječjeg dodatka samo za djecu do šeste godine. “Sigurni smo da bi mnogo više pozitivnih efekata bilo ako bi se ta sredstva, umjesto samo za djecu do šest godina i to bez obzira na materijalni status njihovih roditelja, usmjerila na onu djecu uzrasta do 18 godina kojima je to zaista neophodno -  zaključuje poslanik Mugoša.

Portal Analitika