Politika

Mugoša: Ministarstvo finansija ne može da poništi sporazum sa Carinama

Izvor

On je pojasnio da zbog toga i dostavlja Skupštini izvještaj o svom radu, ali i da je "legitimno pravo bilo kojeg građanina, političkog, pravnog ili fizičkog subjekta da traži neko zadovoljenje i tumačenje od Vlade".

- Sjutra će Glavni grad poslati odgovor Ministarstvu finansija o zakonitosti tog postupka, za koji SDP smatra da nije zakonit i traži njegovo poništenje. Vidjećemo što će da urade pravnici Ministarstva finansiija kada im dostavim dokumenta. A kakva će biti njihova reakcija, ne može niko unaprijed da predvidi, osim da će se prema tom aktu odnositi sasvim odgovorno.

Mugoša je potvrdio da je razgovarao sa ministrom Miloradom Katnićem - ali ne o toj temi.

- Po Članu 258 i 259 Zakona o upravnom postupku mislim da nama taj organ nije drugostepeni niti nadležan. Ministarstvo finansija je nadležno, kao inspekcijski organ, za kontrolu trošenja sredstava Glavnog grada i svake lokalne samouprave, njihove namjenske raspodjele i porijekla to novca.

Podsjećamo, premijer Lukšić odlučio je da bude razmotrena inicijativa SDP-a da se poništi sporazum između sa preduzećem "Carine", kojim je firma Čedomira Popovića ponovo stekla vlasništvo nad 15.000 kvadratnih metara državne imovine, na atraktivnoj lokaciji u Podgorici.

SDP je tražio da se poništi štetna i nezakonita odluka Mugoše, o kojoj je razgovarano prošlog petka na sastanku Lukšića, potpredsjednika Vlade, Duška Markovića i ministra finansija Milorada Katnića sa potpedsjednicima SDP-a Ivanom Brajovićem i Raškom Konjevićem. Mugoša je "Carinama" za 2,5 miliona eura, bez tendera i ispod cijene, dao sporno zemljište - bez odluke i znanja Skupštine Podgorice i uprkos odluci Vrhovnog suda da se suštinski isti ugovor između te kompanije i Glavnog grada iz 2007. godine proglasi ništavnim.

Mugoša je i ovog puta komentarisao manju članicu vladajuće koalicije na državnom nivou i njeno, kako je rekao, "udruživanje sa nezavisnim medijima, prije svega tabloidom Vijesti".

- Rekao sam, i Konjević me nije demantovao na Skupštini Glavnog grada, da on uređuje pojedine tekstove u Vijesti kod pojedinih novinara. Toliko o nezavisnim medijima i onoj mojoj ocjeni medijske scene. Čast izuzecima - zaključio je Mugoša.

Na pitanje da li je dobio kritike nekog partijskog organa ili, pak, čelnika zbog takvih političkog žargona i stavova prema SDP-u, gradonačelnik Podgorice je dao jedini, vrlo kratak i jasan odgovor: "Ne".

Portal Analitika