Društvo

NVU Forum slobodnih građana „Luča“ uredno prijavilo javno okupljanje ispred Skupštine u utorak

Mrvaljević: Ima nas, ne damo Ustav, hoćemo izbore!

Evropske i građanske snage, predstavnici civilnog sektora i građanski aktivisti pozivaju na mirni građanski protest pod sloganom “Ima nas", poručio je i izvršni direktor NVU Forum slobodnih građana „Luča“ Nebojša Mrvaljević.

Mrvaljević: Ima nas, ne damo Ustav, hoćemo izbore! Foto: Al Jazzera
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi, na prošloneđeljnom spontanom okupljanju građana, na platou ispred Skupštine Crne Gore, u svom obraćanju, Predrag Vušurović, član Upravnog odbora nevladinog udruženja Forum slobodnih građana „Luča“ je najavio javno okupljanje u roku od najdalje sedam dana i time pokrenuo proces definisanja daljih modaliteta reagovanja građana, udruženja i političkih subjekata.

"Nužda izazvana grubim protivustavnim djelovanjem bivše-nove većine u Skupštini dovela je do bližeg povezivanja evropskih i građanskih snaga, predstavnika civilnog sektora i građanskih aktivista. Odlučni smo da jasno istupimo kao nosioci aktivnosti koji okupljaju sve koji svojoj državi žele dobro", kaže Mrvaljević. 

Dodaje da niko više nema pravo da ćuti i ostane nijem na Ustavnu, ekonomsku i socijalnu anarhiju u Crnoj Gori. 

"U to ime pozivamo sve pojedince, grupe građana, udruženja i političke subjekte da iskažu svoj stav i da se uključe u zajedničko vaninstitucionalno i institucionalno djelovanje! U našoj Skupštini ne postoji vrijednosna većina koja vjeruje i bori se za evropsku budućnost Crne Gore", ističe on. 

Prema njegovim riječima, pravno nasilje iskazano kroz ignorisanje potpuno jasnih Ustavnih normi, uzrokuje pravnu nesigurnost građana i društva u cjelini.

"Duboka društvena podijeljenost i ekonomska neizvjesnost jedino su što je aktuelna parlamentarna većina prouzrokovala. Pokazalo se da njihovo zlonamjerno djelovanje neminovno dovodi i do socijalnog, ekonomskog i institucionalnog haosa", kaže Mrvaljević.

Javno okupljanje je, dodaje, prijavljeno i jasno su definisani program i ciljevi koji se ogledaju u izražavanju protesta povodom urušavanja Ustavom utvrđenih normi, jasno istaknutim zahtjevom za sprovođenjem prijevremenih parlamentarnih izbora kao i povlačenjem iz procedure prijedloga Zakona o predsjedniku.

"Zato, zajedno sa evropskim i građanskim snagama, predstavnicima civilnog sektora i građanskim aktivistima, organizujemo protest, u utorak, 08. novembra u 18:00 sati, na platou ispred Skupštine Crne Gore, koji predstavlja inicijalni događaj za dalje vaninstitucionalno i institucionalno djelovanje", zaključuje Mrvaljević. 

Prijava-skupa-1
Prijava-skupa2

 

Grupa građana CT: Ko ne želi da mu đeca preživljavaju što i preci nakon 1918, u utorak u Podgoricu da pokažemo da nas ima
0
Grupa građana CT: Ko ne želi da mu đeca preživljavaju što…
06.11.2022 11:29
Ima nas: U utorak protest ispred Skupštine
29
Ima nas: U utorak protest ispred Skupštine
05.11.2022 22:09

 

Portal Analitika