Politika

Mrdović: Izbor nove vlade bez novih izbora bio ni neustavan

U Akciji za socijalnu pravdu smatraju da bi izbor nove vlade, nakon pada manjinske, a bez novih izbora, bio neustavan. Takođe ističu da je predlaganje mandatara jedna od takozvanih tradicionalnih nadležnosti predsjednika države i on pri predlogu ličnosti mandatara nije samostalan i nema slobodu izbora ličnosti, jer izbor vlade zavisi od podrške u parlamentu. Zato mora voditi računa da ličnost koju predloži za mandatara ima podršku parlamentarne većine, ocijenili su u Akciji za socijalnu pravdu.

Mrdović: Izbor nove vlade bez novih izbora bio ni neustavan Foto: mina
RTCGIzvor

Kako naglašava Ines Mrdović iz ASP, u podijeljenoj izvršnoj vlasti u Crnoj Gori, odnosno podjeli poslova između vlade i predsjednika države, ta podjela je u korist vlade, jer ona ima ključne nadležnosti u vođenju ukupne unutrašnje i spoljne politike u zemlji, dok znatan dio ovlašćenja predsjednika ima naglašen reprezentativni karakter, što njegove nadležnosti čini više protokolarnim, a ne suštinskim.

"Do predloga o ličnosti mandatara se dolazi u razgovorima sa predstavnicima političkih partija iz parlamenta, a što je i ustavno određenje, pa se u zakonskoj razradi predlaganja mandatara mora poći od te ustavne norme, kao i od činjenice da se radi o tradicionalnoj nadležnosti predsjednika.

Drugim riječima, predsjednik države nema pravo izbora ličnosti mandatara i on samo podnosi predlog za mandatara kada postoji parlamentarna većina za izbor mandatara, odnosno predsjednik države nema ni mogućnost da odbije predlog za mandatara kada postoji ta parlamentarna većina", navodi Mrdović.

Kvalitetnim zakonskim preciziranjima predlaganja mandatara mora se, smatra ona, izbjeći mogućnost da se bilo koja norma može u javnosti tumačiti kao kontroverzna, a što vidimo na primjeru skorije izglasanih izmjena Zakona o predsjedniku, ali istovremeno mora biti potpuno jasno da ova tradicionalna nadležnost predsjednika države znači da on nema pravo izbora ličnosti mandatara i da mora uvijek predložiti mandatara kada postoji parlamentarna većina za njegov izbor.

"Suštinska nadležnost za izbor mandatara u rukama je parlamenta, pa shodno tome predsjednik države ne može proizvoljno tumačiti ima li ili nema većine, da li je ličnost predloženog mandatara kvalitetna ili ne, i slično, već je njegovo samo da uputi predlog na bazi postojanja parlamentarne većine za izbor, te je zakonske formulacije potrebno upodobiti i definisati u tom smislu", objašnjava Mrdović.

ASP ukazuje da je ustavno pravno prethodno pitanje svih pitanja - predlaganje mandatara nakon izglasavanja nepovjerenja vladi. Naime, Ustav Crne Gore je tu jasan i nedvosmisleno navodi da se mandatar predlaže u roku od 30 dana od dana "konstituisanja" parlamenta, pa pravno valjanim, a ne partijsko političkim tumačenjem, proizilazi da pad svake vlade vodi novim izborima u zemlji.

"Političke grupacije u Crnoj Gori, ipak, to su tumačile shodno partijskim interesima, a početkom ove godine, na krilima snažne međunarodne podrške, formirana je manjinska vlada uz podršku Demokratske partije socijalista na neustavan način, kojoj je u međuvremenu izglasano nepovjerenje. Ustavni sud je tada imao kvorum za odlučivanje, ali su propustili da se odrede po ovom pitanju, uprkos brojnim ocjenama u javnosti o neustavnosti formiranja manjinske vlade. ASP smatra da bi izbor nove vlade, nakon pada manjinske, a bez novih izbora, takođe bio neustavan", naglašava Mrdović.

Kako dodaje, u demokratski razvijenim državama poštovanje demokratskih i pravnih principa se nikada ne dovodi u pitanje, ali je vrijeme pokazalo da u duboko partitokratskom društvu, kakvo je crnogorsko, ni upisane ustavne i zakonske norme nijesu dovoljne da se poštuje javni interes građana i obezbijedi vladavina prava.

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Neko_neregistrovani
05.11.2022. 18:00

Izgleda da je i ova, poput Calovicke, progledala😡 Uvidjela da pod svetosavcima nema napretka!

17
0
B BAJO_neregistrovani
05.11.2022. 16:26

Ova se vec preporucuje Spajicu za ministarsko mjesto . Kakav lik . Šta li je naciljala ne znam .

18
1
e evropa sad nikad na drzavnom nivou_neregistrovani
05.11.2022. 16:53

@BAJO_neregistrovani Polakote. Treba dobiti izbore. Mickey previse uzletio. A o ovoj necu trositi rijeci...A ako majku, spajki, pipun, ljaljo, brat abaz, dzoric i ostala klerofasisticka bratija mogu da nas pobijede onda nas ne bilo.

20
1
S Slaba_nada_neregistrovani
05.11.2022. 22:13

@evropa sad nikad na drzavnom nivou_neregistrovani Za očekivati je da se ponove rezultati lokalnih izbora tj da drps i njegovi nacistički sateliti izgube i na “ saveznom_” nivou . Drps kao već otvoreno kompromitovana partija koja je izgubila kontrolu nad državnim i kriminalnim novcima nema više crnih fondova niti privilegija kojim bi kupila prednost kao nekad .

0
8
S Sveti_duh_neregistrovani
05.11.2022. 22:43

@Slaba_nada_neregistrovani Bez brige, nije DPS Crna Gora. A što se tiče crnih fondova srbi ih imaju barem 5 puta više od Crnogoraca pa namakoste samo glas više prije 2 godine. Samo daj izbore. A Mrdović je ovoga puta u pravu

5
1