Politika

Mrdak: Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz SSP-a

Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostvarivanju napretka u pregovaračkom procesu, bez obzira na političku neizvjesnost u zemlji. Uprkos aktuelnoj političkoj situaciji i promjenama u Vladi tokom protekle godine, javna uprava je ostala otporna i pokazala da ima dovoljan kapacitet da nastavi da ispunjava zahtjeve i obaveze u okviru EU agende, poručio je v.d. generalnog direktora Direktorata za pristupanje EU i pravnu tekovinu EU, u Ministarstvu evropskih poslova, Marko Mrdak na petnaestom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju carine i poreze između EU i Crne Gore.

Mrdak: Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz SSP-a Foto: Vlada CG
Portal AnalitikaIzvor

Mrdak je kazao da su upravo rezultati postignuti između dva sastanka ovog Pododbora, potvrda profesionalizma i jasne posvecenosti državnih službenika koji marljivo rade iako promjene na rukovodećim pozicijama otežavaju efikasnost sprovodjenja reformi.

On je predstavio najznačajnije rezultate koje je Crna Gora ostvarila u poglavljima 1 – Sloboda kretanja robe, 16 – Porezi, 20 – Preduzetništvo i industrijska politika, 29 – Carinska unija i 30 – Vanjski odnosi, od prethodnog sastanka održanog oktobra prošle godine.

U ime Evropske komisije, sastankom je predsjedavala zamjenica šefice Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju (DG NEAR), Barbara Hesus-Žimeno.

„Obnovljeni politički fokus na proširenje daje Crnoj Gori priliku da napreduje na putu ka EU. Tempo ostaje u rukama Crne Gore i bice određen napretkom koji ostvarite“, poručila je Žimeno.

Ona je kazala da EU pozdravlja proaktivan i konstruktivan angažman Crne Gore, kako sa Svjetskom trgovinskom organizacijom, tako i sa Zajedničkim regionalnim tržištem. Takođe je pozdravila mjere koje je Crna Gora preduzela u pogledu zabrane skladištenja duvana u slobodnoj zoni Bar, ali je podvukla da ostaju značajni izazovi u iskorjenjivanju nelegalne trgovine duvanom, uključujuci uništavanje zaplijenjene imovine.

Tokom sastanka, predstavnici crnogorskih institucija su predstavili postignute rezultate i planirane aktivnosti u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i jačanja administrativnih kapaciteta, i sa kolegama iz EK razmijenili mišljenja u pogledu ispunjenja zahtjeva koji proističu iz evropske agende u oblastima koje tretiraju ova poglavlja.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.