Društvo

MPŠV sprovodi brojne aktivnosti ka unaprjeđenju dobrobiti životinja

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su niz značajnih aktivnosti koje treba da doprinesu daljem unapređenju zaštite dobrobiti životinja u našoj zemlji.

MPŠV sprovodi brojne aktivnosti ka unaprjeđenju dobrobiti životinja Foto: MPŠV
Portal AnalitikaIzvor

Kako su naveli, svjetski dan zaštite životinja, 4. oktobar, prilika je da se podsjetimo na te aktivnosti i pozovemo sve na poštovanje propisa u ovoj oblasti, kao i na odgovoran odnos prema životinjama.

''Ovaj dan obilježava se sa ciljem poboljšanja odnosa prema životinjama, a ujedno predstavlja i promociju vezanu za djelovanje pojedinaca civilnog sektora i nadležnih institucija radi unapređenja zaštite dobrobiti životinja, kako napuštenih kućnih ljubimaca, tako i ostalih napuštenih životinja. Takođe, doprinos ovim aktivnostima dao je i Savjet za zaštitu životinja koji je formirala Vlada Crne Gore, sa ciljem unapređenja ove oblasti u saradnji sa nadležnim institucijama i civilnim sektorom.

Podsjećamo da su u dosadašnjem periodu prioriteti bili usmjereni ka stvaranju pretpostavki za rješavanje izazova u dijelu odgovornog vlasništva i populacije napuštenih pasa kroz Program za kontrolu populacije pasa sa akcionim planom'', navodi se u saopštenju.

Ovaj program je, kako dodaju, zasnovan na postojećem zakonodavnom okviru i standardima OiE-e (Svjetska organizacija za zdravlje životinja), definisanim u Poglavlju 7.7.

''Cilj programa je uspostavljanje održivog sistema za kontrolu populacije pasa u Crnoj Gori u cilju poboljšanja zdravlja i dobrobiti vlasničkih pasa, pasa lutalica, kao i zdravlju ljudi i životinja, koji je usvojila Vlada Crne Gore u prvoj polovini 2021. godine.

Program za kontrolu populacije pasa sa Akcionim planom treba da bude implementiran na nivou lokalnih samouprava izradom lokalnih planova u skladu sa svojim specifičnosatima i smjernicama Programa , zaključno sa drugim kvartalom 2023. godine, a na osnovu donešenog Zaključka Vlade iz 2021. godine'', ističe se u saopštenju.

Podrška projektima NVO u oblasti zaštite dobrobiti životinja

Kako dalje navode, prepoznatljivost značaja doprinosa NVO sektora koji djeluju u oblasti zaštite životinja bila je prisutna u 2022. godini.

''Kroz program podrške projektima, NVO sektoru su u 2022. godini opredijeljena sredstva u iznosu od 100.000,00€, od kojih je 41.550,00€ dodijeljeno putem Javnih konkursa. Kao prioritetne teme u okviru unapređenja zaštite dobrobiti životinja kroz Javne konkurse, a u skladu sa sektorskom analizom prepoznato je:

•Unapređenje uslova zaštite dobrobiti životinja u registrovanim skloništima za napuštene kućne ljubimce;

•Sterilizacije/kastracije napuštenih kućnih ljubimaca (pasa/mačaka);

•Izgradnja skloništa za napuštene / izgubljene ostale životinja.

Projekti civilnog sektora koji su podržani nakon sprovedene procedure administrativne kontrole od strane Komisije i bodovanja nezavisnih procjenjivača su u fazi realizacije'', ističe se u saopštenju.

Iz MPŠV poručuju da ostaju trajno posvećeni daljem unapređenju dobrobiti životinja.

''Pri čemu će poseban fokus mora biti usmjeren ka intenzivnoj saradnji nadležnih institucija, civilnog sektora i Savjeta u narednom periodu, kako bi se adekvatno odgovorilo predstojećim izazovima u ovoj prioritetnoj oblasti'', zaključuje se u saopštenju.


Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.