Društvo

Riječ o o diplomama ustanova koje su u tim zemljama "pod lupom tužilaštva"

MPNI: Najavljena obustava priznavanja diploma izdatih u Srbiji, BiH i Kosovu

Prema dostupnim podacima, najviše problematičnih diploma je iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova, navode iz MPNI.

Ilustracija Foto: RSE
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Danas je, nabode iz Ministarstva prosvjete, nauike i inovacija, održana prva sjednica međuresorske radne grupe koja treba da predloži model provjere inostranih obrazovnih isprava o završenom srednjem i visokom obrazovanju stečenom na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

"Zbog kompleksnosti dokazivanja inostranih diploma stečenih pod sumnjivim okolnostima, Radna grupa je donijela zaključak da crnogorske nadležne institucije, putem međunarodne pomoći, zatraže informacije o obrazovnim ustanovama koje su pod istragom nadležnih organa u matičnim državama - Srbija, BiH i Kosovo. Nakon pribavljanja potrebnih informacija, Radna grupa će predložiti da se donese odluka o obustavljanju postupka priznavanja obrazovnih isprava stečenih na konkretnim ustanovama, u skladu sa Zakonom", navode iz MPNI: 

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je, ddoaju, i da je neophodno preispitati izmjene nacionalnih propisa koji se odnose na priznavanje inostranih obrazovnih isprava a da nisu u suprotnosti sa međunarodnim propisima koji regulišu oblast priznavanja, sve u cilju unapređivanja mehanizama tokom procesa priznavanja inostranih obrazovnih isprava.

"U pitanju je veoma kompleksan sistemski problem koji se reflektuje na sve segmente našeg društva, a kao prioritetna oblast je prepoznato zdravstvo jer se radi o najosetljivijoj profesiji u okviru koje, kada se dese ovakve zloupotrebe, mogu izazvati nesagledive posljedice po zdravlje i živote građana", nabvpode iz MPNI. 

Prema dostupnim podacima, najviše problematičnih diploma je, dodaju, iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova.

"Iz tih razloga Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će inicirati sporazume o saradnji sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, radi zajedničkih aktivnosti na sprečavanju eventualnih zloupotreba nezakonitog izdavanja obrazovnih isprava. Radna grupa apeluje na građane Crne Gore da se ne bave ovakvim zloupotrebama, jer će se u svakom pojedinačnom slučaju suočiti sa krivično-pravnim posledicama, s obzirom da se znanje ne kupuje nego stiče", navode iz MPNI. 

Portal Analitika