Svijet

Još pet godina

Moskva i Peking produžili ugovor o prijateljstvu

Rusija i Kina objavile su danas da su produžile za pet godina ugovor o prijateljstvu, koji je na snazi od 2001. godine.

Moskva i Peking produžili ugovor o prijateljstvu Foto: FOTO: BBC
Beta, AgencijeIzvor

Oni su pohvalili "stabilizacionu ulogu" koju njihova saradnja ima na svjetska previranja. Kremlj je izdao zajedničko saopštenje povodom 20. godišnjice ugovora poslije video-razgovora predsjednika Rusije i Kine Vladimira Putina i Si Đinpinga.

"U toj deklaraciji, takođe, se ukazuje da će u februaru 2022. godine ugovor biti automatski produžen za pet godina", rekao je Putin, prema transkriptu koji je objavilo rusko predsjedništvo.

"U vrijeme kada je svijet ušao u period previranja i promjena i kada je čovječanstvo suočeno sa raznim rizicima, bliska kinesko-ruska saradnja donijela je pozitivnu energiju međunarodnoj zajednici", rekao je Si Đinping, prenio je Kremlj.

Putin je dodao da saradnja između Moskve i Pekinga igra "stabilizacionu ulogu u svjetskim pitanjima, u kontekstu jačanja geopolitičkih turbulencija".

Posljednjih mjeseci dvije zemlje su više puta davale izjave podrške i najavile pojačanu saradnju u oblastima ekonomije, informisanja i svemirske industrije.

Ovo približavanje događa se u vrijeme napetosti i rastuće konkurencije između Kine i SAD i rastućih rusko-američkih tenzija.

Peking i Moskva vezani su "strateškim partnerstvom" od 1996. godine, a od 2001. godine Ugovorom o prijateljstvu. Dvije zemlje su 2004. godine riješile kompleksni spor na svojoj granici dugoj 4.250 kilometara

Portal Analitika