Društvo

More uglavnom prve klase

Izvor

Centar, u okviru praćenja stanja ekosistema, sprovodi redovne višeparametarske analize kvaliteta vode na plažama u tri opštine Bokokotorskog zaliva.

„Pridržavajući se evropskih i domaćih propisa, nakon što se ustanovi pogoršanje kvaliteta, analize se rade sve dok se stanje ne popravi", rekao je Zoran Kljajić iz Centra agenciji MINA.

On je kazao da je, najvjerovatnije zbog neriješenog pitanja kanalizacionih odvoda, ovog ljeta promjenljivog kvaliteta more na kotorskoj Žutoj plaži.

„Analize obuhvataju testove na ešerihiju koli i intestinalne bakterije, a tokom juna smo na toj plaži imali incident. Nakon nekoliko dana nakupljena prljavština nestala vjerovatno uslijed vjetra", pojasnio je Kljajić.

Centar za monitoring obale i mora će redovne analize raditi do kraja septembra, po ugovoru sa opštinama i turističkim organizacijama Boke.

Prema nedavno objavljenoj studiji američke organizacije Konzervejšn internešnel /Conservation International/, Crna Gora je, prema zdravlju mora, tek 129. na listi koja obuhvata 171 zemlju svijeta.

Zdravije more od Crne Gore ima Slovenija, koja zauzima 18. mjesto i Hrvatska, koja je na 64. poziciji. Sejšeli i Njemačka imaju najzdravija mora na svijetu od svih nastanjenih teritorija, a Sijera Leone najnezdravije.

U prvom opsežnom istraživanju zdravlja svjetskih mora, stručnjaci su u obzir uzeli deset činilaca na osnovu kojih su valorizovali vode što se protežu od obala određene zemlje do njihovih granica ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) - do 370 kilometara od kopna. Svako je more dobilo ukupnu ocjenu od nula do 100 koja je prosjek ocjena za svaku od deset kategorija. Kod zemalja sa vrlo dugom obalom različiti su dijelovi odvojeno bodovani.

EEZ uključuje oko 40 odsto svjetskih morskih površina i gotovo sve teritorije uz kontinentalne obale. Ova područja izvor su hrane, prirodnih resursa, rekreacije i drugih pogodnosti za stanovnike koji uz njih žive. Činioci na osnovu kojih su mora ocijenjena su morska hrana, mogućnosti privrednog ribarenja, prirodni proizvodi, očuvanje staništa koja apsorbuju ugljendioksid, zaštita priobalja, kvaliteta života i ekonomije u priobalju, turizam i rekreacija, doživljaj mjesta, čistoća vode i bioraznolikost.

Portal Analitika