Svijet

Morbidan turistički izlet: Obilazak olupine "Kosta Konkordije" za 10 eura

Izvor

Za samo 10 eura turisti imaju priliku vidjeti sablasnu bijelu olupinu broda, teškog 114.500 tona, koji leži na bočnoj strani onako kako je izgledao kada je potonuo. Preprodavci karata na Santo Stefanu, koji se nalazi 15 kilometara istočno od malog otoka Điljo, uzvikuju naglas cijene dok nestrpljivi izletnici u šorcevima i japankama čekaju da se ukrcaju u mnoge brodove koji prevoze ljude do ogromne olupine.

- Na zaliv će sada dolaziti još više ljudi nego prije zbog tragedije koja im je, nažalost, privlačnija od ljepote predjela - kažu mještani.

Gradonačelnik Đilja Serđo Orteli (Sergio Ortelli) kaže da je povećan broj turista koji dolaze na dan da slikaju nasukalog diva te dodaje da je Điljo u određenom smislu postao neka vrsta muzeja. Ali, on kaže da to nije donijelo mnogo dobrog njegovom zalivu.

- Mi više volimo turizam koji je zasnovan na moru i prirodnoj sredini - objašnjava Orteli te dodaje da je jednodnevni turizam zasnovan na tragediji, teško pogodio hotelske rezervacije.

Orteli kaže da bi olupina trebala biti uklonjena do sljedećeg proljeća ako sve bude teklo prema planu i ako vremenski uslovi ostanu povoljni.

(foto: dnevniavaz.ba)

Portal Analitika