Društvo

Molekul iz piva ubrzava mršavljenje!

Izvor

Kako prenose agencije, 'čarobni molekul', nikotinamid ribozid (NR), koji je pronađen i u mlijeku (moguće je da ga ima u još nekim namirnicama), ne uzrokuje sporedne efekte, a može da produži i životni vijek.

Caka je u tome da je on ekstremno mali, težak za pronalaženje i skup za sintezu.

Džonatan Over, direktor Savezne politehničke škole u Lozani, kaže da su eksperimenti na miševima pokazali veliki potencijal molekula. U članku objavljenom u specijalističkom žurnalu 'Cell Metabolism', Over je rezultate nazvao 'impresivnim'.

- NR izgleda ima ulogu i u spriječavanju gojaznosti - kazao je Over. U saradnji sa Medicinskim fakultetom 'Weill Cornell' u Njujorku, Overov tim je otkrio da su miševi hranjeni visokomasnom ishranom, koji su potom uzimali NR, značajno izgubili na težini - 60 odsto - u odnosu na miševe koji su bili na istoj ishrani bez NR dodataka.

I nijedan miš koji je uzimao NR nije pokazivao znake dijabetesa, za razliku od drugih miševa. Bio je i u boljoj kondiciji - što je potvrđeno pregledom mišićnih vlakana ispod mikroskopa.

Miševi hranjeni molekulom su, takođe, bili bolji na testovima izdržljivosti i gubitku tjelesne temperature. Istraživači vjeruju da pojačana doza molekula poboljšava funkciju mitohondrija, djelova ćelija koji proizvode energiju.

Smatra se da mitohondrije imaju veliku ulogu u procesu starenja a naučnici se nadaju da će, stimulisanjem njihovih funkcija uz pomoć NR molekula, produžiti životni vijek i poboljšati zdravstveno stanje ljudi.

Molekul radi tako što je 'uhvaćen' u ćelije gdje ubrzava metabolizam, slično resveratrolu koji se nalazi u vinu. Tokom eksperimenata nijesu otkrivene nikakve kontraindikacije.

- Izgleda da ćelije uzimaju ono što im treba kad im treba, a višak ostaje sa strane, bez transformisanja u bilo koju vrstu štetne forme - kaže autor studije Karl Kanto.

Ali taj molekul je teško reprodukovati i veoma je mali. - U ovom trenutku ne možemo čak ni da izmjerimo njegovu koncentraciju u mlijeku, tako da je nemoguće znati koliku količinu treba da popijete da biste vidjeli efekte - dodao je Over.

U nekom treutku u budućnosti nastaviće se testiranja i na ljudima.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Portal Analitika