Abiznis

Moisejev: Nemamo za plate ako dođe do smanjenja potrošnje struje

Izvor

“Da bi realizovali zahtjev Elektroprivrede (EPCG), KAP će morati da isključi značajan broj ćelija, što će dovesti do takvog pada nivoa proizvodnje koji će onemogućiti realizaciju osnovnih plaćanja”, naveo je Moisejev u pismu upućenom ministrima ekonomije i finansija, Vladimiru Kavariću i Miloradu Katniću.

KAP je danas dobio dopis EPCG od 20. avgusta sa zahtjevom za smanjenje potrošnje električne energije za još šest megavat sati (MWh) počev od sjutra.

Moisejev je kazao da će to onemogućiti isplatu zarada i izmirivanje obaveza prema isporučiocima sirovina, uključujući i isplatu rekonstruisanog duga prema EPCG.

“U slučaju realizacije zahtjeva EPCG, zarade za avgust biće isplaćene u ograničenim iznosima, što će bez sumnje imatu krajnje negativne socijalne posljedice”, poručio je Moisejev.

On je zatražio pomoć ministarstava ekonomije i finansija u sačuvanju nivoa snabdijevanja strujom KAP-a.

“Skrenuo bih pažnju na to da bi povećanje isporuka količina elektroenergije omogućilo povećanje obima proizvodnje, što bi dovelo do znatnog poboljšanja finansijske situacije KAP-a”, objasnio je Moisejev.

Iz Sindikata aluminijuma je u srijedu poručeno da neće prihvatiti novo smanjenje potrošnje električne energije, koje vodi isključivo gašenju fabrike.

KAP je prošle sedmice ispoštovao zahtjev EPCG i potrošnju smanjio dodatnih pet megavat sati (MWh).

Očekuje se da će do kraja septembra potrošnja struje u KAP-u biti smanjena na nivo od 80 MWh, što predstavlja polovinu od 160 MWh koliko je KAP trošio prije prve redukcije potrošnje.

Portal Analitika