Svijet

Moderatorka Trampove i Bajdenove debate držala sve konce u rukama

Prva debata predsjedničkih kandidata Donalda Trampa i Džoa Bajdena bila je haotična. Aktuelni predsjednik je u više navrata prekidao nekadašnjeg potpredsjednika, a moderator Kris Valas je rekao da nikada prije nije bio u takvoj situaciji. Sve je, međutim, bilo drugačije na drugoj, finalnoj debati održanoj u Nešvilu.

Moderatorka Trampove i Bajdenove debate držala sve konce u rukama Foto: Foto Tanjug/AP
agencijeIzvor

Ovu drugu debatu predvodila je novinarka "NBC news" Kristin Velker. Ona je bila moderator i učinila je da rasprava bude i te kako mirnija od prethodne, piše "Huffington Post".

Velker je inače prva tamnoputa žena od 1992. godine koja je sama vodila predsjedničku debatu. Ona je danas pokupila sve pohvale jer je postavljala teška, sadržajna pitanja obojici kandidata istovremeno obezbjedivši da debata ne skrene sa puta.

Velker je govorila o važnim pitanjima uključujući Trampov odgovor na epidemiju korona virusa, ekonomsku krizu, imigracije, i proteste protiv rasizma.

“Sve do večeras, više od 12 miliona ljudi je bez posla, još 8 miliona Amerikanaca rođeno je u siromaštvu, a sve više porodica je gladno svakog dana. To najteže pogađa žene i "obojene" ljude”, rekla je ona prije nego što je Trampu postavila pitanje oko korona virusa.

“U Vašingtinu se borite oko zakona o olakšicama, predsjedniče, zašto niste bili u mogućnosti da im date pomoć koja im je potrebna”, upitala je ona.

Kada je Tramp pokušao da kaže da predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ne odobrava zakon, Velker je brzo odgovorila: "ali vi ste predsjednik".

Inače, ovog puta su u toku govora jednog od kandidata, mikrofoni drugog mutirani ukoliko bi upadao i riječ. To se dogodilo dva puta, pa je Trampu tokom 90-minutne debate prekinut mikrofon dva puta.

Velker je bila uporna i da dobije od Trampa odgovor kako planira da ujedini djecu koja su na granici sa Meksikom odvojena od svojih roditelja.

Kada je riječ o Bajdenu, Velker je bila oštra po pitanju njegovih planova za obnovu ekonomije.

“Rekli ste da biste podržali nove blokade zbog epidemije ako ih naučnici preporuče. Šta biste rekli Amerikancima koji se plaše cijene blokade, uticaja na ekonomiju, veću stopu glai, depresije, nasilja”, pitala je ona.

Mnogi gledaoci su pohvalili ovu damu govoreći da je pokazala klasu kada je riječ o predsjedničkim debatama.

“Očigledan pobjednik ove debate je Kristin Velker”, navela je aktivistkinja Šarlot Klajmer.

Inače , obojica kandidata pohvalila su moderatorku. Bajden je rekao da je ona "uradila sjajan posao", dok je Tramp naveo da "ima veoma mnogo poštovanja na način na koji je iznijela debatu".

Portal Analitika