Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Mnogo sumnji povodom reakcije policije: Savjet Brđaninu uputio niz pitanja povodom dešavanja u Nikšiću

Mnogo sumnji povodom reakcije policije: Savjet Brđaninu uputio niz pitanja povodom dešavanja u Nikšiću

Savjet za gradjansku kontrolu policije uputio je niz pitanja direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu povodom jučerašnjih događaja u Nikšiću.

Mnogo sumnji povodom reakcije policije: Savjet Brđaninu uputio niz pitanja povodom dešavanja u Nikšiću Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Oni su to učinili, kako navode, vođeni sumnjom da je došlo do neadekvatne, nedovoljne, a potom i do prekomjerne upotrebe sile i hemijskih sredstava prinude.

"Ko je organizator jednog, a ko je organizator drugog skupa? Koliko gradjana je prema procjeni policije bilo prisutno na jednom, a koliko na drugom skupu? Koje aktivnosti i koje mjere je policija preduzela kako bi spriječila kontakt dvije suprotstavljene grupe? Ko je donio odluku da se primijeni neselektivna mjera, upotreba suzavca, i šta je policija preduzela da deeskalira tenzije i prevenira upotrebu sile i sredstava prinude", upitali su oni.

Nadalje, Brđanina su pitali i da li je policija sprovodila aktivnosti po preporuci Savjeta iz zaključka po prijavi Branka Martinovića sa Cetinja, koja glasi - “Savjet preporučuje Upravi policije da sprovede obuku policijskih službenika o (1) pregovaračkom upravljanju protestima i (2) opasnostima od hemijskih iritanasa, praktičnom i dosljednom poštovanju uputstva za bezbjednu upotrebu hemijskih iritanasa, rizicima višestrukog izlaganja, faktorima životne sredine i rizicima direktnog izlaganja traumama od slabo ciljane municije kao i drugih faktora rizika sa posebnim osvrtom na osjetljive grupe.”

Najzad, pitali su ga i zašto policija nije reagovala na otvoreno slanje poruka nacionalne i vjerske mržnje.

"To je, podsjećamo, krivično djelo - izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje", istakli su oni.

Pritom su citirali član 370 Krivičnog zakonika - „Ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina".

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
O Observer_neregistrovani
14.07.2022. 16:44

Velika je konkurencija, gdje su veći divljaci, u Cetinju ili u Nikžiću?

1
19
D Djusta_neregistrovani
14.07.2022. 16:58

@Observer_neregistrovani Najveca fasisticka konkurencija bez premca u svijetu ste vi cetnici!

20
2
A Ana_neregistrovani
14.07.2022. 16:00

I oni oce Otvoreni balkan taman da sva bagra može slobodno dolaziti.

24
2
D Daki_neregistrovani
14.07.2022. 15:34

Koja je zvanična zastava drża ve??? Ako je ona crvena sa orlom ,onda oni manijaci nose tuđe, imate snimke molimo vas da ih kaznite

27
2
s sava942
14.07.2022. 15:25

NAJSTRAŠNIJA SITUACOJA: NAROD ZAČUTAO. VELIKO SE ZLO SPREMA.

23
2