Abiznis

Vlade pozvane da preduzmu hitne mjere

MMF upozorava na visok nivo globalnog duga: Države da smanje dužnički teret

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje dužnički teret, napominjući da je globalni dug posebno ojačao tokom pandemije.

MMF upozorava na visok nivo globalnog duga: Države da smanje dužnički teret Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Prošle godine se, kako piše Mina biznis, globalni dug smanjio drugu godinu zaredom za desetak procentnih poena i dostigao 238 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

No, i dalje je devet procentnih poena viši nego u pretpandemijskoj 2019. godini, prenosi SEEbiz.

Među razlozima sporog napretka u smanjenju globalnog duga, koji se sastoji od javnog i privatnog, MMF je istakao povećanje javnih deficita zemalja koji se sporije smanjuje od privatnog duga.

To se prošle godine smanjilo u razvijenim ekonomijama i zemljama u razvoju, dok je u nekim zemljama poraslo, poput Kine.

"Fiskalni deficiti zadržali su visok nivo javnog duga, budući da su mnoge vlade, na kraju finansijskih mjera povezanih s pandemijom covida-19, ovoga puta izdvojile više sredstava za podsticanje rasta i smanjenje visokih cijena hrane i energije”, napomenuli su iz MMF-a.

U isto vrijeme, vlade su pozvane da preduzmu hitne mjere za smanjenje ukupnog globalnog duga budnim praćenjem privatnog duga i stvaranjem vjerodostojnih fiskalnih okvira za upravljanje održivošću javnog deficita.

Globalni dug posebno je ojačao tokom pandemije, a uzlazni trend bio je prisutan i godinama prije toga. Prema MMF-u, za veliki dio toga odgovorna je Kina, jer je njen dug posljednjih godina naglo porastao na nivo sličan onom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

MMF takođe ukazuje na trend rasta ukupnog duga u više od polovine manje razvijenih zemalja.

“Smanjenje tereta duga stvoriće fiskalni prostor i omogućiti nova ulaganja, što će pomoći u podsticanju privrednog rasta u narednim godinama”, dodali su iz MMF-a.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.