Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • MKM raspisalo konkurs za finansiranje medijske produkcije; Vujović: Novac građana za sadržaje od javnog interesa

Rok za prijavu 22. decembar

MKM raspisalo konkurs za finansiranje medijske produkcije; Vujović: Novac građana za sadržaje od javnog interesa

Ukupan iznos sredstava podfonda za podršku produkciji medijskih sadržaja od javnog interesa je 416.882,83 eura, a za podršku samoregulaciji 23.116,16 eura
 

MKM raspisalo konkurs za finansiranje medijske produkcije; Vujović: Novac građana za sadržaje od javnog interesa Foto: MKM
Portal AnalitikaIzvor


Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, u skladu sa ciljevima podsticanja medijske raznolikosti i podrške kvalitetnim medijskim sadržajima,objavilo je Javni konkurs za finansiranje medijskih sadržaja u dnevnim i nedjeljnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama i finansiranje operativnih troškova različitih mehanizama samoregulacije u narednoj godini.
Kako je saopšteno iz tog resora, cilj konkursa je da podržati proizvodnju medijskih sadržaja od značaja za ostvarivanje javnog interesa. 

Teme i iznos

“Ministarstvo će finansirati projekte koji se fokusiraju na promociju kulturne raznolikosti, očuvanje tradicije i identiteta Crne Gore, evropske integracije, aktuelne društvene, političke i ekonomske teme, nauku, kulturu, umjetnost, obrazovanje, zaštitu prava manjinskih zajednica, djecu, sport, zaštitu životne sredine, zdravstvo, poljoprivredu, borbu protiv korupcije, podršku ranjivim kategorijama društva te promociju medijske pismenosti i profesionalizma”, naveli su iz MKM.
Ukupan iznos sredstavapodfonda za podršku produkciji medijskih sadržaja od javnog interesa je 416.882,83 eura, a za podršku samoregulaciji 23.116,16 eura. 
Konkurs će biti otvoren 15 dana od objavljivanja na internet stranici Ministarstva kulture i medija i trajaće do petka, 22. decembra 2023. godine.

Kako učestvovati na konkursu

Dnevni i nedeljni štampani mediji te internetske publikacije mogu podnijeti prijavu putem elektronske pošte ili poštom.
Prijave trebaju sadržavati obrazac za učešće, finansijske iskaze, potvrdu o neblokiranju računa, i ostalu dokumentaciju propisanu Javnim konkursom.
Ministarstvo kulture i medija takođe podržava operativne troškove mehanizama samoregulacije. Mehanizmi samoregulacije koji ispunjavaju uslove mogu podnijeti zahtjev do isteka konkursa, 22. decembra 2023. godine.
Drugi dio podfond 60% od ukupnog iznosa čiju raspodjelu vrši Savjet Agencije za elektronske medije namijenjen je komercijalnim neprofitnim emiterima koji su registrovani i rade u Crnoj Gori.
Pravilnik za raspodjelu ovih sredstava donosi Agencija, a finansiraju se sadržaji od javnog interesa, propisani članom 20 Zakona o medijima.
Novac iz budžeta je novac svih građama Crne Gore i njime će se finansirati sadržaji od javnog interesa.
Iz MKM pozivaju sve relevantne medijske aktere da iskoriste priliku i doprinesu bogatstvu medijske scene Crne Gore.
Prijave sa potrebnom dokumentacijom podnose se elektronskim putem, putem elektronske pošte na e-mail adresu: milica.nokovic@mku.gov.me ili poštom na adresu Ministarstva kulture i medija, Ul. Svetlane Jane Radević br.3 (81000, Podgorica).
Svi detalji mogu se pročitati na web stranici Ministarstva kulture i medija.

Portal Analitika