Kultura

Reagovali na pismo poslovne direktorice Centra savremene umjetnosti Crne Gore

MKM: Navodi u pismu Božović nisu tačni, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti

Ministarstvo kulture i medija snažno raskida sa starim praksama, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti, stručnost i profesionalizam su imperativ, a Muzej savremene umjetnosti trenutno je najveći projekat kulture u Crnoj Gori i narativ o njemu ne smije biti sveden na nivo ličnog, saopšteno je iz ovog resora. 

MKM: Navodi u pismu Božović nisu tačni, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

Iz pomenutog ministarstva su reagovali na pismo koje je danas medijima uputila direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović u kojem, između ostalog, navodi i da je izložena prijetnjama i neprikladnim porukama ministarke kulture Maše Vlaović i njene bliske saradnice Milene Mijović-Durutović.

“Želimo da informišemo javnost da su svi navodi u tom pismu neistine, koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa Ministarstvom kulture i medija, resornom ministarkom Mašom Vlaović i generalnom direktorkom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milenom Durutović”, kažu u reagovanju. 

Napominju da Ministarstvo kulture i medija svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja, pa tako navodi koji su objavili pojedini mediji ne mogu biti biti dovedeni u vezu sa načelima njihovog rada. 

“Koleginica Božović sa svojim poslednjim aktivnostima sprovodi medijski linč, ne samo prema resornoj ministarki Vlaović i direktorici Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Mileni Durutović, već i prema cijelokupnom konceptu da Crna Gora dobije Muzej savremene umjetnosti. Analiza ispunjenosti uslova i procjene opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore u JU Muzej savremene umjetnosti i Prijedlog Elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, koji je izradila radna grupa, dokazuju opravdanost transformacije, pa će Ministarstvo kulture i medija svojim zacrtanim tokom nastaviti da stručno i profesionalno realizuje taj projekat”, ističu u reagovanju. 

Dodaju da “ostavljaju stručnoj i opštoj javnost da prosudi motive direktorice Božović da li ovakvim medijskim aktivnostima brani svoju poziciju u Centru”. 

“Politike koje su prethodile i podržavaju ideju transformacije Centra u Muzej savremene umjetnosti vodićemo kao i do sad iznad ličnog. Crnoj Gori treba Muzej savremene umjetnosti i ova administracija, predvođena ministarkom Vlaović, uložiće svoje pune kapacitete u taj projekat. Nakon usvajanja Elaborata na Vladi, cjelokupna javnost biće upoznata sa detaljima ovog dokumenta Vlade. Pružićemo sve odgovore na otvorena pitanja koja mogu da budu predmet interesovanja javnosti i medija, a povodom navoda koji ovaj projekat dovode u nivo ličnog, više se nećemo oglašavati”, zaključuju u reagovanju. 

 

Božović: Tačno je, Maša Vlaović mi prijeti i ucjenjuje me, pominje i medijski linč
28
Božović: Tačno je, Maša Vlaović mi prijeti i ucjenjuje me…
02.12.2022 13:47

 

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Ana_neregistrovani
02.12.2022. 18:01

Vozite li se još u BMW-u zatamljenih stakala?!

2
0
N No_culture1_neregistrovani
02.12.2022. 17:49

Tužno je da se ne biraju sredstva da se sačuva pozicija i što nam je to iznad dobrobiti za kulturu. Crna Gora jedina u regionu nema muzej savremene umjetnosti. Puna podrška ministarki sa istraje u tom projektu!

2
5
Z Zvicer_neregistrovani
04.12.2022. 10:44

@No_culture1_neregistrovani O Maso, kako idu te prijetnje?! Mora da ste toliko zabahatiili da mislite da vam moze bit. Zna se sve.

1
0
s sloboda_neregistrovani
02.12.2022. 17:48

kakvam starim praksama? ovakve gadosti se ranije nisu dešavale.

5
0
Ovaj komentar je označen kao neprimjeren u skladu sa pravilima komentarisanja na Portalu Analitika i Google politikom o privatnosti i uslovima korišćenja .
r ribnica_neregistrovani
02.12.2022. 16:47

ponovicu samo bruka i sramota!! nasta su spali kultura i drzava

14
0