Politika

Kriza u Budvi

MJU: Samo potpredsjednik može da mijenja Božovića, dug put do prinudne uprave

Zaposleni u Opštini Budva i gradskim službama nijesu primili aprilsku platu, jer isplatu zarada nije mogao da potpiše prvi čovjek grada Milo Božović, koji je od sredine aprila u pritvoru. Za funkcionisanje opština nadležno je Ministarstvo javne uprave, gdje kažu da po zakonu potpredsjednik opštine zamjenjuje predsjednik u slučaju njegove odsutnosti. Po zakonu prinudna uprava bi mogla da se uvede tek ako Opština ne izvršava zakonom utvrđene obaveze duže od šest mjeseci.

MJU: Samo potpredsjednik može da mijenja Božovića, dug put do prinudne uprave Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda
RTCGIzvor

Na naše pitanje na koji zakonit način je moguće riješiti situaciju u Opštini Budva, čiji je prvi čovjek Milo Božović u pritvoru, a Opština nema potpredsjednike, iz Ministarstvo javne uprave samo podsjećaju da je odredbama člana 67 Zakona o lokalnoj samoupravi.

Tim članom je, kako kažu, propisano da opština može imati najviše dva potpredsjednika, te da potpredsjednik opštine zamjenjuje predsjednik u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenosti u okviru ovlašćenja koja mu predsjednik povjeri.

„Iz navedenog jasno proizilazi da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisan deblokirajući mehanizam za nesmetano funkcionisanje sistema lokalne samouprave u slučaju odsutnosti ili spriječnosti predsjednika opštine. Uz to, kako za vršenje poslova iz svoje nadležnosti predsjednik opštine odgovara skupštini (član 60 Zakona o lokalnoj samoupravi), svu odgovornost za nesmetano funkcionisanje opštine imaju Skupština opštine i Predsjednik opštine kao organi lokalne samouprave, u skladu sa principom autonomnosti lokalne samouprave“, poručuju iz resora Maraš Dukaja.

Imajući u vidu da je Božović uhapšen 14. aprila, nema ni uslova za uvođenje prinudne uprave, jer po zakonu za to je potrebno da lokalna uprava ne funkcioniše bar pola godine.

„Kada je riječ o uvođenju prinudne uprave, Ministarstvo javne uprave ukazuje da se Odbor povjerenika uvodi kada Vlada, na predlog Ministarstva, raspušti skupštinu opštine u slučajevima kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta. U konkretnoj situaciji, nijesu se stekli uslovi za uvođenje Odbora povjerenika u opštini Budva“, poručuju iz Ministarstva javne uprave.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
U UaaaVlastiBudvanskoj_neregistrovani
06.05.2023. 06:28

Znaci plata za novu godinu? Uaaa DF retardi nesposobni. Samo ste znali bukati po ulica. Bravo kreteni! Drzavo micite ove narko dilere. Hocemo plateeeee!!!

5
0
P Putuj_neregistrovani
06.05.2023. 06:01

Pa jeli toliko daleko od budve do puža 🐌 da se NETKO ne provoza čovjek otpiše i eto para a i odnesete mu cvece

8
0