Mještani potkomovskih sela traže popravku saobraćajnice ka Konjusima: Voda potkopala trup puta, kolovoz u rupama

Mještani potkomovskih sela uputili su apel odgovornim u Vladi Crne Gore da u kapitalni državni budžet za narednu godinu uvrste i projekat rekonstrukcije lokalnog puta koji od Andrijevice vodi ka Konjusima.

Mještani potkomovskih sela traže popravku saobraćajnice ka Konjusima: Voda potkopala trup puta, kolovoz u rupama Foto: Dan/D.J.
DanIzvor

Napomenuli su da se pomenuti put godinama nalazi u lošem stanju, o čemu svjedoče brojna oštećenja na toj prometnoj saobraćajnici. Istakli su da je kolovoz na više mjesta toliko oštećen da predstavlja pravu opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Dodali su da je veliki broj klizišta uslovio da pored rječnih korita dođe do sužavanja kolovozne trake i pojave ogromnih kratera i da su zbog toga mještani Košutića, Konjuha, Jošanice, Japana, Đulića, Cecuna i Kuti lišeni komunikacije sa gradom.

"Ponovo upućujemo jedan veliki apel nadležnim državnim organima, da uz pomoć lokalne uprave pristupe detaljnoj sanaciji i modernizaciji kompletne ceste koja naša sela povezuje sa gradom. Jednostavno tražimo da se u narednoj godini iz državne kase izdvoje sredstva za realizaciju ovog projekta. Brojna oštećenja na ovom putu predstavljaju pravu opasnost za učesnike u saobraćaju, naročito u zimskom periodu kad se kolovoz zaledi. Uz to, asfaltna podloga je popločana udarnim rupama, što sve zajedno odaje jednu ružnu i opasnu sliku. U svemu tome treba na umu imati činjenicu da je na ovom putu bilo mnoštvo saobraćajnih udesa, od kojih su neki imali tragičan ishod", naglašava Vera Ćirić, predsjednica Mjesne zajednice Konjuhe.

Usljed poplava, a naročito onih koje su se dogodile prije 12 godina, glavni put koji povezuje potkomovska sela sa Andrijevicom doživio je mnoštvo oštećenja. Tom prilikom rijeka je na više mjesta potkopala trup puta koji ni do današnjih dana nije doveden u red. U cilju sanacije šteta od poplava na sjeveru Crne Gore, Evropska investiciona banka odobrila je Vladi još 2011. godine kreditno zaduženje od deset miliona eura, od čega je tri miliona eura bilo predviđeno za popravku i rekonstrukciju stradale infrastrukture u opštini Andrijevica. Od tih sredstva trebalo je da se izvrši rekonstrukcija puta Anrijevica – Konjuhe, ali je dosad, uz ulaganja od 350.000 eura, izvršena samo djelimična sanacija klizišta u mjestu Smoljevice, dok su sva druga oštećenja na putu prema Konjusima i Jošanici ostala nesanirana.

Predsjednik Mjesne zajednice Đuliće Boban Đekić smatra da je krajnje vrijeme da država povede više računa o popravci ove saobraćajnice.

"Očigledno je da naša sela zaostaju u razvoju u odnosu na neke druge krajeve u Crnoj Gori. U opštnama na primorju i u centralnom dijelu države nema ovako propalih puteva. Zato je krajnje vrijeme da se opredijele sredstva da se i put ka Konjusima dovede u red. To je jedan od uslova da se zaustavi iseljavanje naroda", smatra Đekić.

Jedno od klizišta

 

Mještani potkomovskih sela naglašavaju da su i koncesionari u velikoj mjeri oštetili puteve.

"Na ovom području teški kamioni natovareni balvanima godinama su uništavali putnu infrastrukturu, a da nadležne službe nijesu ni pokušale da suzbiju takve pojave. Takve stvari se u narednom periodu moraju sankcionisati", poručuju mještani.

Izgraditi pješačku stazu

Mještani navode da bi u okviru rekonstrukcije puta ka Konjusima trebalo izgraditi pješačku stazu na potezu od Anrijevice do zgrade Veterinarske stanice.

"S obzirom na to da je Andrijevica dobila obrise pravog urbanog turističkog mjesta koje može da privuče znatan broj posjetilaca, neophodno je, između ostalog, uraditi i pješačke staze duž glavnih saobraćajnica. To znači da bi na potezu od Andrijevice do zgrade Veterinarske stanice pored puta koji vodi ka Konjusima, i gdje ljudi svakodnevno šetaju, trebalo postaviti trotoare. To bi u velikoj mjeri obezbijedilo nesmetano kretanje pješaka i dodatno uticalo da se zaokruži započeta akcija urbanizacije grada i prigradskog područa. Nadamo se da će nadležni imati sluha za ideju koju iznosimo", istakli su mještani.

Portal Analitika