Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Mještani ne odustaju od zahtjeva za zatvaranje deponije ,,Mostine“: U petak blokiraju put Rožaje – Špiljani

"Ugroženo zdravlje više hiljada seoskih stanovnika"

Mještani ne odustaju od zahtjeva za zatvaranje deponije ,,Mostine“: U petak blokiraju put Rožaje – Špiljani

Mještani naselja koja gravitiraju deponiji ,,Mostine“ najavili su da će u petak od 14 do 16 sati blokirati put Rožaje – Špiljani kako bi zaustavili odlaganje otpada.

Mještani ne odustaju od zahtjeva za zatvaranje deponije ,,Mostine“: U petak blokiraju put Rožaje – Špiljani Foto: URA
PobjedaIzvor

“Obratili smo se ekološkoj inspekciji, ali su nam odgovorili da u skladu za Zakonom o upravljanju otpadom poslove inspekcijskog nadzora za komunalni i neopasni građevinski otpad vrši komunalni inspektor, te da je nadležna komunalna inspekcija Opštine Rožaje”, kazao je Murić.

On poručuje da će sa protestima nastaviti do ispunjenja zahtjeva jer deponija ugrožava zdravlje više hiljada stanovnika sela: Besnik, Bać, Jablanica, Njeguš, Radetina, Malindubrava i Vuča.

Nakon što je za oko 30 dana na deponiji dva puta izbio požar Komunalno preduzeće je zaposlilo čuvare koji rade u dvije smjene, od sedam do 15 sati i od 15 do 23 sata, a nakon toga je zaključana.

Deponija je oformljena osamdesetih godina prošlog vijeka. Godišnje se bez selekcije tu deponuje najmanje 6.000 kubnih metara otpada, procjenjuje se da ga sada ima oko 220.000 kubnih metara. Od juna 2012. godine ima status privremene lokacije za odlaganje čvrstog otpada.

Direktor Komunalnog Nazim Dacić kazao je ranije Pobjedi da je za rješavanje tog problema Opštini potrebna pomoć države.

“Taj problem je star 40 godina, nije aktuelan otkako sam ja direktor Komunalnog preduzeća. Mi radimo sve što možemo, nasipamo deponiju i pokrivamo je svaki mjesec, ali za dugoročno rješavanje problema je neophodna uključenost Vlade. To je jedino mjesto na kojem mi možemo da odlažemo otpad i nastavićemo sve dok ne dobijemo drugo rješenje”, rekao je Dacić.

On kaže da je procedura zatvaranja definisana zakonskim i podzakonskim aktima, kao i državnim planom upravljanja otpadom.

“Potrebno je da se privremena lokacija proglasi zatvorenom, odlukom koju donosi lokalni parlament. A zatim treba donijeti odluku o novoj lokaciji. Zatim, ,,Mostine“ treba sanirati na propisan način, a novu lokaciju urediti i dati je Komunalnom na upravljanje”, objasnio je direktor Dacić.

Portal Analitika