Traže da dalekovod zaobiđe selo

Mještani Đurđevića Tare protiv, iz ministarstva pozivaju na kompromis

Izgradnja dalekovoda Lastva–Pljevlja, jedan je od najvažnijih infrastrukturnih objekata iz oblasti energetike posljednjih decenija. Međutim, njegovu izgradnju stopirali su prošle godine mještani Đurđevića Tare jer trasa ide kroz njihovo selo nadomak čuvenog mosta koji godišnje posjeti veliki broj turista.

Ilustracija Foto: PA
Ilustracija
RTCGIzvor

Kako da prevaziđu problem, sa mještanima je razgovarao ministar energetike Saša Mujović i predstavnici Crnogorskog elektroprenosnsog sistema.

Novi susret mještana Đurđevića Tare i ministra Mujovića – a problem stari. Državi se žuri da kompletira jedan od najvažnijih elektroenergetskih objekata posljednjih decenija, ali je dalekovod koji prelazi mještanima preko imanja zaustavljen na obalama Tare. Kuda može da prođe trasa, te da li dalekvood jačine 400 kilovata ugrožava zdravlje i imanja i da li će negativno uticati na turističku ponudu ovog kraja i danas su bile tačke sporenja.

"Moram da napomenem da je Tara posebna, drugo najposjećenije mjesto – most, vizuelno gleda na te dalekovode, što je za svakog turistu van svake pameti da prođe tuda jedan dalekovod", ukazao je predsjednik Udruženja raftera i stanovništva NP "Durmitor“ Veljko Ostojić.

Mještanin Đurđevića Tare Goran Raonić naveo je da je udaljen 120 metara od dalekovoda, naglasivši da će, ukoliko pomjere trasu prići na 50 metara.

"Treba li ja da živim ispod dalekovoda", upitao je on.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović poručio je okupljenima da ne bi bio čovjek ako bi im sugerisao da žive u nehumanim uslovima, a on bježao od toga.

"Vaša bojazan, vezano za štetnost elektromagnentnog zračenja i štetnost od toga i da će to ugroziti vaše živote, nema realnu osnovu. Mi smo se suočili sa zahtjevima pojedinih mještana da parče zemlje koje treba da se otkupi, za to traže pet miliona eura. Pa jesmo li malo pobrkali lončiće", upitao je Mujović.

Mještani su tokom ranijih rasprava više puta predlagali da dalekovod zaobiđe selo. Problem su međutim granice nacionalnog parka i već ucrtane trase koje predviđa Detaljni prostoroni plan, za čije izmjene je potrebno mnogo vremena koga očigledno u Vladi više nemaju.

"Postoji detaljni prostorni plan koga se mi moramo pridržavati. Mi u koridoru, u širini od jednog kilometra možemo da odstupimo od projektovane trase, pod uslovom da nađemo trasu koja ima odobrenje vlasnika gdje se izmještamo", naveo je izvršni direktor CGES-a Ivan Asanović.

"Koridor nije sveto pismo. Neko namjerno radi da uništi ovo selo ili možda da pritisne, da malo on radi ovdje a da ove naše išćera. Ovo je naše i ne možete ući tek tako. Od početka je ovo početo da ne valja, ali niste vi krivi, ja sam vam to rekao, vi ste došli i nasjeli ste na neki nerad deset godina", tvrdi mještanin Đurdjevića Tare Tomo Kljajević.

Ministar Mujović je kazao da gdje postoji dobra volja postoji i način da se prevaziđu svi problemi, poručujući da će pokušati da nađu alternativno rješenje.

Dosad je izgrađeno 95 odsto trase ovog dalekovoda koji je stopiran sredinom prošle godine, a mještani su na čuvenom mostu organizovali i proteste.

Portal Analitika