Društvo

"Da uzmemo tuđe nećemo, ali naše moramo braniti"

Mještani blokirali put preko Trešnjevika, traže njegovu obnovu

Mještani četiri mjesne zajednice kojima je put preko Trešnjevika jedina veza sa Kolašinom i Andrijevicom, na sat su blokirali taj putni pravac. Ruiniranom cestom je, kažu, gotovo nemoguće doći do opštinskih centara ali i do autoputa.

Mještani blokirali put preko Trešnjevika, traže njegovu obnovu Foto: printscreen
RTCGIzvor

Jedan od okupljenih mještana kazao je da, iako ima 76 godina, svim silama želi da se bori kako bi, kaže, "odbranio ono što je naše."

"Da uzmemo tuđe nećemo, ali naše moramo braniti. Ne branimo mi asfalt, no branim život mog unučeta, život moga djeteta i naš život", kazao je taj sedamdesetšestogodišnjak.

Drugi mještanin ističe da Trešnjevikovo nije put, već ruglo od Mateševa do Andrijevice, te pozivanadležne da dođu na lice mjesta, a ne samouoči izbora, kada kaže, obećavaju brda i doline.

Cestu nosivosti od pet tona svakodnevno koriste koncesionari koji eksploatišu u šume pa je zato propao asfalt ali i sam trup puta. Iako su se mještani više puta obraćali nadležnom ministarstvu i Upravi za saobraćaj, do sada nijesu dobili odgovor.

Zato su danas poslali jasne zahtjeve.

"Da se u što kraćem roku krene sa rekonstrukcijom ovog putnog pravca. Zahtjevamo da se lokalnom stanovništu omogući uvid u detalje vezane za projekat nastavka gradnje dionice autoputa Mateševo - Andrijevica. Zahtjevamo da se najduže u roku od pet dana predstavnicima lokalnih zajednica zakaže sastanak sa ovlašćenim predstavnicima Ministarstva za saobraćaj i pomorstva i Uprave za saobraćaj, ili da njihovi predstavnici obiđu ovaj kraj", navode oni.

A iz Uprave za saobraćaj su nam ranije kazali da je put usled nepoštovanja propisa značajno oštećen i to u dužini od pet kilometara. Zato se pod hitno koncesionari moraju isključiti se te trase.

"Značajna sredstva će biti potrebna ukoliko se bude nastavilo i dalje kršenje saobraćajnih propisa i zabrana koje su na snazi. Nadam se da ćemo uspjeti da nađemo zajednički jezik sa nadležnim inspekcijama kao i sa Upravom policije, da se značajnija pažnja obrati na kršenje ovih propisa", kazao je direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović.

Okupljeni mještani najavili su novi protest već za sedam dana ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima. Naredne sedmice će na sat u Mateševu blokirati prilaz autoputu.

Portal Analitika